Jeff Halper menar att det internationella civila samhället borde sätta press på Israel, bland annat genom bojkott av varor.
– Men det skulle inte ha någon effekt på ekonomin, påpekar Rami Yazbak, utan effekten är främst symbolisk.
Jeff Halper, antropolog från Israel och aktiv i Kommittén mot husrivningar, gästar Sverige tillsammans med Rami Yazbak, docent från Bir Zeit-universitetet i Palestina som bland annat arbetar med FN. De är här för att delta i konferensen En annan röst, som arrangeras av bland andra Nätverket mot krig.
– En bojkott skulle visa att man uteslöt Israel från internationell samverkan, menar Halper. Israel står mycket starkt ekonomiskt och militärt. Det är den tredje största vapentillverkaren i världen – större än Storbritannien, Frankrike och Kina.
– Israel har import från till exempel Belgien och exporterar vapen till Kina, säger Rami Yazbak.
– Indien är en av Israels största militära handelspartners, fortsätter Halper. Sverige utvecklar Jas-planet med komponenter från Israel. Det finns ju ingenting som gör en stat mer deltagande i ockupationen än militärt samarbete. Israeliska handelsmän får inte agera utomlands utan tillstånd av militären. Israel har samarbete över hela världen – med apartheidregimen när den fanns i Sydafrika, med Pinochet i Chile och har idag varit insyltat i en av de mest våldsamma konflikterna världen, i Kongo. Israels militär har tränat Mubutus styrkor och har intressen i de blodiga diamanttillgångarna i Angola. I Burma och Indonesien. I hela Latinamerika har Israel intressen – i Colombia på båda sidor. Colombianska armén tränas av israelisk personal, bland annat för att stoppa knarkkarteller, men samtidigt handlar israeliska affärsmän med colombianska knarkkarteller…
Aggressiv supermakt
– Det här är inte bara förskräcklig involvering, fortsätter Halper, utan motsäger också bilden av att Israel skulle vara en liten utsatt stat som bara försvarar sig. Det är en aggressiv supermakt som begår stora övergrepp mot mänskliga rättigheter.
Men palestinierna då? Israel menar ju att palestinierna får hjälp med vapen som smugglas från till exempel Egypten.
– Palestinierna har i stort sett inga vapen, säger Rami Yazbak. Allt är hemtillverkat eller möjligen personliga handeldvapen. Israel har hur som helst kontroll över alla gränser, inklusive den som skulle använts för vapensmuggling. De enda vapen folk kan ha kommit över är handeldvapen från polisen, men den palestinska polisen avväpnades ju av Israel vid den stora invasionen 2002.
Israel har total kontroll
– Israel har 100-procentig kontroll över palestinska områden, säger Halper. Det går långt utöver vad sydafrikanska apartheidregimen hade. Den regimen höll bantustans för att använda de svarta som billig arbetskraft, men palestinierna kan inte ens sälja sin arbetskraft billigt längre eftersom de är utestängda.