Den svenska EU-debatten sägs ofta ha fastnat i det läge där den var 1994, i en låst debatt om ja eller nej till unionen. I debatten hörs ofta unionens anhängare anklaga EU-motståndare och kritiker för att egentligen vilja lämna EU. På något vis gör denna nej-sidans förment dolda dagordning att man inte behöver ta deras synpunkter på EMU, konstitutioner eller förslag på folkomröstningar på allvar.
Själv tycker jag att läget närmast är det motsatta. Varken Vänsterpartiet eller Miljöpartiet har egentligen drivit kravet på svenskt utträde ur EU. Partierna har haft några av de mest aktiva ledamöterna i EU-parlamentet och är de enda som, om än otillräckligt, har diskuterat visioner och alternativ i Europapolitiken. Inte ens efter nej-segern i folkomröstningen om EMU lyftes kravet på svenskt utträde ur EU. Däremot har personer ur den omröstningens ja-sida redan lyckats föreslå en ny omröstning om samma fråga.
Det stora problemet i den svenska EU-debatten är istället de svenska EU-anhängarnas dumlojalitet med unionen. Tron på EU har blivit ett självändamål som är viktigare än projektets politiska innehåll. Denna reflex att försvara eller förneka allt som EU kommer med gör det svårt att få igång en meningsfull EU-debatt. Det nya förslaget till EU-konstitution är ett typexempel på det. Trots att förslaget innebär en massiv ökning av överstatligheten inom unionen, minskat inflytande för små medlemsländer, militarisering av EU och skrivningar som juridiskt binder Sverige till att införa euron förnekar EUs anhängare problemen och gör allt för att undvika såväl debatt som folkomröstning. Till innehållet är det nya fördraget ungefär allt det som ja-sidan 1994 intygade att EU aldrig skulle bli.
Väljarna i Nederländerna och Frankrike har redan röstat nej till den konstitution som nu ska påtvingas dem, utan folkomröstning, övermålad med lite ny makeup. När de svenska EU-anhängarna försvarar den odemokratiska manövern så gör de inte bara EU-debatten utan också sina stolta deklarationer om ett demokratiskt folkligt förankrat EU en otjänst.