I fokus för Hotell- och restaurangfackets avtalsrörelse står höjd lön, trygga anställningsförhållanden och rätt till heltid.
– Var tredje anställd i branschen har bara korta, tillfälliga anställningar. Detta samtidigt som svensk besöksnäring går bättre än någonsin. Det är inte acceptabelt att arbetsgivarna utnyttjar sina anställda på det sättet, säger Ella Niia, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket.
Konkret vill förbundet ha en generell höjning av lönen för heltidsanställda. Dessutom vill man ha en jämställdhetspott på 125 kronor per månad för att jämna ut löneskillnaderna.
65.000 berörs
Samtidigt står fack och arbetsgivare långt ifrån varandra. Sveriges Hotell- och restaurangföretagare (SHR) anser inte att det finns utrymme för löneökningar över huvudtaget i det centrala avtalet. De vill också att de allmänna villkoren ska vara oförändrade.
– Vi är en personalintensiv bransch med låg lönsamhet. Att gå med på löneökningar i det här läget skulle ställa till stora problem för många av våra medlemsföretag, säger Mats Hulth, vd för SHR, till tidningen Hotellrevyn.
Facket kontar med att branschen har växt i stor omfattning, samtidigt som lönerna inte har följt med.
– Varför är det alltid löntagarna som ska betala för flexibiliteten. Fast jobb och heltid borde vara en rättighet där förutsättningarna finns, säger Ella Niia.
Totalt berörs 65.000 anställda av förhandlingarna, som bör vara klara sista april då det nuvarande avtalet går ut. Ella Niia säger att hon har gott hopp om att lyckas med det, trots tuffa förhandlingar.