– Hon är den kanske mest beundrade, mest hatade, tråkigaste, mest radikala och mest konservativa ledare i västvärlden, skrev journalisten Richard Longworth 1989 i en krönika i tidningen Chicago Tribune.
Än i dag är få politiker i Storbritannien mer älskade och hatade än just Thatcher.
Medan statsminister David Cameron meddelade att hon som ”stor ledare” kommer att få en begravning med militära hedersbetydelser, rapporterade brittiska media att nyheten om hennes bortgång möttes med glädje av dem som fortfarande bär levande minnen av Thatchers kamp mot den brittiska fackföreningsrörelsen.
– Det är faktiskt så att alla verkliga problem som vi har att göra med idag går tillbaka till att hon hade så fundamentalt fel, sa Ken Livingstone, som ledare för vänsterstyret i Greater London Council (GLC) en av hennes största politiska motståndare på 1980-talet.
Under Thatchers regeringsperiod, 1979 – 1990, ökade arbetslösheten i Storbritannien explosionsartat. Mycket har skrivits om den nyliberala statskupp som hon drev genom i Storbritannien på 1980-talet. Thatcher genomförde en konsekvent nyliberal ekonomisk politik med katastrofala följder för sysselsättningen. Privatiseringar av statliga bolag och nerskärningar inom den offentliga sektorn ledsagades av skattesänkningar och en bred attack mot fackliga rättigheter. Klyftorna i landet ökade snabbt, precis som bitterheten hos dem som drabbades av denna politik.
Under åren vid makten gjorde hon sig sannerligen förtjänt av smeknamnet ”järnladyn”. Det namnet hade den sovjetiska tidningen Krasnaja Zvezda gett henne 1976 för att häckla hennes antikommunistiska brandtal i den brittiska valrörelsen. Thatcher bangade dock inte och adopterade snart namnet som sitt smeknanm.
Mest hatad av hennes motståndare är Thatchers hårda linje i gruvarbetarstrejken 1984-1985. Regeringen satsade enorma resurser på att tvinga gruvarbetarfacket att till slut avbryta sin strejk när strejkkassan till slut hade sinat. Under den långa och bittra strejken drabbade gruvarbetarna ofta samman med polisen. De brutala polisinsatserna gav kravallpoliserna öknamnet ”Thatcher’s bootboys”.
Samma hårda linje karakteriserade också Thatchers agerande i Falklandkrisen 1982. Hon förde Storbritannien in i ett onödigt blodigt krig mot Argentina, om den lilla ögruppen utanför Argentinas kust. Kriget pågick under 74 dagar och kostade 255 brittiska och 649 argentinska liv.
1990, efter att ha vunnit tre valrörelser, knäckt det brittiska facket och sänkt den brittiska ekonomin, fick Margaret Thatcher till slut avgå. Till slut djupt impopulär bland allt fler och ersatt av manliga partikamrater med en mjukare framtoning.