Klimatmötet i Paris står för dörren. Flamman har intervjuat Kjell Vowles, chefredaktör på klimatmagasinet Effekt, och Pia Björstrand, en av talespersonerna för Klimataktion, om förväntningarna inför mötet. De deltagande länderna har kommit in med åtaganden inför förhandlingarna. Sverige har anslutit sig till EU:s mål om minskade utsläpp med 40 procent till och med år 2030. Pia Björstrand är kritisk till att Sverige inte gått fram med egna, skarpare mål:
– Det skulle behövas minst det dubbla och vi i Sverige har verkligen resurserna och energimöjligheterna att med till exempel vattenkraften gå före.
Kjell Vowles påpekar att vissa forskare menar att det snarare krävs att de rika länderna minskar sina utsläpp med tio procent per år.
– Jämfört med EU:s mål med en minskning på 40 procent till 2030 så är det en stor diskrepans.
– En del menar att det är lättare att få igenom saker om EU går ihop om ett mål, men jag hade tyckt att det hade varit bättre om Sverige hade gått fram med skarpare mål, säger Kjell Vowles.
Inget bindande avtal
Målet med mötet är att nå fram till ett nytt globalt klimatavtal om minskade utsläpp av växthusgaser som träder i kraft år 2020. Just nu håller ett förslag på att tas fram.
– Jag tror att det kommer att bli ett avtal. Politikerna vågar inte misslyckas. Däremot vill de inte skriva på ett bindande avtal, säger Pia Björstrand.
Hon skulle helst vilja se bindande, progressiva avtal, där det faktiskt finns möjlighet till sanktioner mot länder som inte följer sina åtaganden. Inte heller Kjell Vowles är så optimistisk kring vad avtalet kommer att innehålla.
– Men jag hoppas så klart att jag har fel och att det blir ett bindande avtal kring 1,5-gradersmålet.
Både Pia Björstrand och Kjell Vowles tror att det kommer att krävas ett större tryck underifrån på beslutsfattare i klimatfrågan.
– Politikerna behöver tydliga mandat för att genomföra det här och det kanske saknas ibland. Vi måste också visa att vi är beredda att ta konsekvenserna av de här besluten, att till exempel stänga flygplatser och bygga ut annat, säger Kjell Vowles.
Klimatmötet i Paris
Mötet äger rum mellan den 30 november och den 11 december. Det är det tjugoförsta partsmötet under FN:s klimatkonvention.