– Vi lämnar nu fem år av förnedring och sorg. Grekland går framåt, fullt av hopp, värdighet och med stadiga steg in i ett Europa som förändras, sa Syrizas ordförande Alexis Tsipras i sitt segertal i söndags kväll som hölls på Tårarnas plats, framför universitetet i Aten. Flera tusen människor jublade och sjöng i flera timmar efter att det preliminära valresultatet presenterades.
Syriza, vars slutresultat hamnade på drygt 36 procent, var en hårsmån från att få en egen majoritet. Eftersom de blev största parti, fick partiet 50 extra platser i parlamentet, en regel som lagts till i grundlagen för att hålla ute vänstern tidigare i historien. För att kunna få majoritet krävdes 151 platser, något som såg ut att vara inom räckhåll på valnatten. Trots att Syrizas valresultat är historiskt för ett vänsterparti i ett folkvalt parlament i Europa, var stämningen på valvakan spänd och nervös.
Pasok raserades
De tidigare två parti-jättarna Pasok och Ny Demokrati, gjorde båda två dåliga val. Pasok, de grekiska socialdemokraterna, fick drygt fem procent. Ny Demokrati, blev näst största parti med 29 procent, nästan sju procent efter Syriza. In i det sista var det oklart huruvida Rörelsen för demokratiska socialister (KDS) skulle komma in i parlamentet. Partiet, som den förre premiärministern och partiordföranden för socialdemokratiska Pasok Giorgos A. Papandreou bildade precis efter årsskiftet, låg nära spärren till parlamentet på tre procent. Hade partiet kommit in i parlamentet hade Syriza behövt ha ett ännu större stöd för att få egen majoritet.
Oron över vilket parti som Syriza skulle välja att samarbeta med var stor. Trots att Syriza sträckt ut handen till kommunistpartiet KKE under hela valrörelsen, om att göra upp om en koalitionsregering eller ett passivt stöd till regeringen, så har inviterna konsekvent avvisats.
”Valresultatet uttrycker i stor utsträckning den falska förhoppningen om att den nya Syriza-regeringen kan följa en politisk linje till förmån för folket. Bildandet av Syriza-regeringen, antingen av sig själv eller i koalition med andra, kommer följa en given väg: den enkelriktade EU-vägen med begränsande krav, reträtt och komprometterande åtaganden för storkapitalet, EU och Nato” kommenterade KKE valet på sin hemsida.
På måndag förmiddag stod det klart att Syriza bildar en koalitionsregering med det konservativa högerpartiet Oberoende greker. De är ett nationalkonservativt parti som har det gemensamt med Syriza att de har en skarp linje gentemot den så kallade trojkan EU, ECB och IMF och åtstramningspolitiken.
Litet förhandlingsutrymme
Reaktionerna från Europas ledare har varit relativt lågmälda. David Cameron, premiärminister i Storbritannien, var tidigt ute och krävde att Grekland skulle fortsätta med det rådande avtalet och fullfölja åtagandena med att betala tillbaka lånen. Belgiens finansminister, Johan Van Overtveldt, som tillsammans med Europas andra finansministrar möttes i Belgien under måndagskvällen, gjorde klart att det finns utrymme att förhandla, men ett mycket litet sådant.