– Utan tvekan håller vi på att uppleva en attack utan tidigare motstycke mot den europeiska arbetarklassen, från kapitalets institutioner, trojkan och deras medbrottslingar till regeringar. En attack som driver oss hundra år tillbaka i tiden.
Det säger Jordi Salvador Duch, generalsekreterare för den fackliga landsorganisationen UGT i regionen Katalonien i nordöstra Spanien. Vi träffas på en internationell facklig konferens i Tarragona i södra Katalonien med 130 deltagare från 13 europeiska länder.
Med begreppet ”trojkan” åsyftas EU-kommissionen, Europeiska centrabanken (ECB) och Internationell valutafonden (IMF), det vill säga de tre internationella institutioner som styr och ställer efter eget behag i de krisande euroländerna framför allt i södra Europa.
I utbyte mot ”nödlån” och ”bankstöd” ställer trojkan och regeringarna i de dominerande euroländerna Tyskland och Frankrike även krav på nedskärningar av välfärden, privatiseringar av sjukvården och så kallade ”strukturreformer”, vilket kan ses ett kodord för avregleringar på arbetsmarknaden i Spanien.
Nio miljoner
– På mindre än fyra år har vi förlorat rättigheter som erövrats genom århundraden av kamp, såsom rätten till arbete för alla, värdiga arbeten, pensioner som garanterar ett lyckligt slut på livet, tillräckliga löner som man gjort sig förtjänt av, en offentlig och allmän vård av kvalitet, en utbildning lika för alla, universitet som inte är reservat för rika, rätten till ersättning när man är sjuk och så vidare, säger Jordi Salvador Duch.
Nio miljoner strejkade i Spanien den 14 november förra året. Enligt de spanska facken deltog tre fjärdedelar av alla anställda i generalstrejken, den åttonde sedan landet blev demokratiskt 1977. I Katalonien uppges 95 procent av de anställda inom industrin ha stannat hemma från jobbet.
Nu vill facken fortsätta kampen mot åtstramningarna. För miljontals spanjorer handlar det om ren självbevarelsedrift.
Den av trojkan dikterade åtstramningspolitiken är nämligen som att försöka släcka en eld med bensin. Den spanska ekonomin väntas enligt landets centralbank krympa med 1,5 procent i år och arbetslösheten beräknas notera en ny topp på över 27 procent. Spaniens budgetunderskott beräknas till 6 procent av BNP 2013, vilket är väsentligt högre än målet på 4,5 procent (vilket är långt större än vad euroländernas finanspakt som trädde i kraft vid årsskiftet, enligt den på det ”strukturella budgetunderskottet” uppgå till maximalt 0,5 procent.)
Motstånd behövs
Jordi Salvador Duch anser att motståndet mot trojkan, det vill säga EU och IMF, måste föras regional, nationellt och internationellt.
– Vår kamp är ännu begränsad till nationell nivå, ledd av våra fackföreningar utifrån de nationella klasserna. Samtidigt som kapitalets organisationer fungerar i en internationell ram som effektivt kan suga ut arbetarna och folken.
– Det är nödvändigt att förändra denna verklighetsutveckling. Arbetarnas vilja att på ett effektivt sätt bekämpa den politik som enbart står i kapitalets tjänst har hittills inte funnit sitt förlopp på europeisk nivå. Vi behöver en verklig sammanfogning och en gemensam aktion mellan våra organisationer på nivån för Europas alla nationer och folk, konstaterar Jordi Salvador Duch, samtidigt som han är en av många i Katalonien som agerar för självständighet från Spanien.