Det var en brokig skara från olika högerextrema grupper som samlades på Mynttorget, precis bredvid riksdagen, i slutet på januari.
Dan Park, gatukonstnär som är dömd för hets mot folkgrupp efter att ha ställt ut teckningar av lynchade svarta, läste ett tal om yttrandefrihet från ett skrynkligt papper.
Talade gjorde också Pär Sjögren, ett framträdande namn inom nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.
Precis som delar av vänstern gjorde de anspråk på symbolen gul väst – och den maktkritik den har kommit att förknippas med.
Just den här söndagen var uppslutningen dålig efter interna konflikter mellan olika högerextrema grupper, och bara ett par personer hade faktiskt på sig de föreskrivna gula västarna. Trots det tyder mycket på att extremhögern just nu leder dragkampen med vänstern om vem som ska förknippas med den gula västen.
Samma namn – olika innehåll
På Facebook kan skillnaden initialt tyckas vara en stor bokstav, men de manifestationer och protester som samordnas i Facebookgruppen ”Gula västarna”, med litet v, skiljer sig markant från de i ”Gula Västarna” med stort v.
Litet v: gruppen påstår sig ha nolltollerans mot rasism, men inläggen om att stoppa invandring och kasta ut muslimer utgör merparten. För att ens få gå med i gruppen måste man svara ja på frågan om man är beredd att med våld blockera Öresundsbron. Det är också i den gruppen medlemmarna uppmanats besöka demonstrationen på Mynttorget.
Stort v: Antirasism. Pensioner. Strejkrätt. Under demonstrationerna de bjuder in till ropar deltagarna: alerta, alerta, antifacista.
I Frankrike har de gula västarnas protester redan skakat en president och lagt om den nationella ekonomiska politiken.
Vi skickade också med länk till en lista på de ursprungliga franska Gula Västarnas krav och skrev att han borde läsa dem för att förstå vad vår rörelse egentligen handlar om. Det kom inget svar tillbaka
För de gula västarna i Sverige är det en bra bit kvar till att ändra lagar. I Sverige, till skillnad från i Frankrike, är de högerextrema delarna inte heller någon marginell del av rörelsen.
Ett par veckor innan Mynttorgsdemonstrationen samlar rörelsen över hundra personer i en demonstration på Norrmalmstorg i Stockholm och på Facebook har den främlingsfientliga gruppen över 10 000 medlemmar. Nästan fem gånger så många som den vänsterorienterade.
Högerextrema Facebookveteraner
Bakom Facebookgruppen som samordnar de främlingsfientliga gula västarna står femtiotreåriga Per Sonne Hansen. Aftonbladet kunde så sent som i förra veckan berätta att han har en bakgrund i det högerextrema ”medborgargardet” Soldiers of Odin.
Publiceringen fick ett hundratal medlemmar att lämna Facebookgruppen och starta en ny, under namnet ”Sverigevästarna”. Även den har dock präglats av främlingsfientlighet.
Per Sonne Hansen är en veteran inom rasistiska Facebookgrupper, och har tidigare bland annat varit administratör för ”Stå upp för Sverige”, som startades under namnet ”Stå upp för Peter Springare”. Under Hansens ledning var det Sveriges största Facebookgrupp.
På vänstersidan av de gula västarna har man dock varit kritiska till hur rörelsen framställs i media: Bland annat just i Aftonbladet har den ensidigt beskrivits som en rörelse som präglas av främlingsfientlighet.
”När rörelsen nu etablerar sig i Sverige är det kritik mot invandringen som är den enande kraften.” skriver Aftonbladet i ingressen till sin granskning av Facebookadministratören.
Erik Bonk, generalsekreterare på det syndikalistiska fackförbundet SAC, var en av de som höll tal när de gula västarna samlades på Sergels torg i Stockholm dagen innan demonstrationen på Mynttorget.
Han menar att högerextrema krafter knappast är speciellt intresserade av rörelsen som sådan. Däremot har de ett intresse dels av att svartmåla en folklig rörelse som skrämmer dem, dels att försöka plocka billiga poäng på något som får mycket uppmärksamhet.
– Det där är bara populism. De är inte intresserade av någon av de frågorna gula västarna driver, säger Erik Bonk till Flamman. Han menar att främlingsfientliga aktörer försöker stjäla rörelsen och samtidigt misskreditera den vänsterrörelse med gula västar som han anser är den legitima.
Att dra nytta av rörelsens genomslag är dock relevant även för SAC, och en anledning till att förbundet närmar sig den.
– Det handlar dels om att delta i och stödja en rörelse som jag tror på och dels handlar det för SAC:s del, förstås, om att synas i ett för oss väldigt relevant sammanhang, säger Erik Bonk.
Till hans tal till de gula västarna på Sergels torg lyssnade kanske femtio personer, klart fler än de som dagen efter skulle samlas på Mynttorget. De allra flesta bar gula västar.
Bonk menar att samarbetet mellan SAC och rörelsen gula västarna är talande för en vänster som blir allt bättre på att bygga allianser.
– Det kan vara svårt att se när man är mitt uppe i det, men jag tycker att det är uppenbart att det bildas ringar på vattnet just nu. Förr i tiden när vi i SAC ville göra någonting var frågan alltid: Vilka är ni då? Nu är den snarare: Okej, vilka är sakfrågorna ni vill driva?
Det gäller inte minst LO-förbunden, som tidigare varit skeptiska till SAC.
– Vi har ett föråldrat sätt att prata inom vänstern. Det är inte ens säkert att folk tänker på sig själva som arbetarklass längre. De tänker ”jag är ju mellanchef.” Vi behöver förnya vårt språkbruk.
Är gula västarna ett exempel på det menar du?
– Ja, precis.
Trevande försök
I administratörsteamet för den vänsterorienterade Facebookgruppen ingår bland andra en person som vill kalla sig Robin. Han berättar att företrädare för den större gruppen, den med rasistiska inslag, faktiskt gjort trevande försök att ena rörelsen. För en tid sedan hörde en av deras administratörer av sig och frågade om de var intresserade av ett samarbete.
– Vi visste inte vem han var då men vi såg att han hade SD-blomman på sin profilbild. Vi skickade ett svar där vi skrev att SD är raka motsatsen mot vad vår rörelse står för. Att de vill fortsätta ha privata företag i äldreboenden som tjänar pengar på att väga kissblöjor och vårdcentraler som nolltaxerar och är skrivna i skatteparadis. Vi skickade också med länk till en lista på de ursprungliga franska gula västarnas krav och skrev att han borde läsa dem för att förstå vad vår rörelse egentligen handlar om. Det kom inget svar tillbaka, säger Robin till Flamman.
Påverkar den här andra grupperingen er?
– Nej, det påverkar inte oss. Vi står för helt olika saker. De har ju mest demonstrerat mot FN:s icke-bindande flyktingavtal och bjudit in tokstollar att hålla tal. Bland annat en som tror på konspirationsteorier om Illuminati.
I början på veckan bytte den vänsterorienterade gruppen ändå namn till Gula Västarna för jämlikhet. Förhoppningen är att namnbytet både ska förhindra att de två grupperna förväxlas – och hålla eventuella jämlikhetsmotsåndare borta.
Till den högerextrema grupperingens nästa demonstration, som äger rum till helgen, har bara 18 personer tackat jag på tisdagskvällen.
Om det är ett tecken på att vänstersidan, även om den är mindre på Facebook, håller på att vinna dragkampen om västarna på gator och torg är ännu för tidigt att säga.
– Sverige har inte varit så här ojämlikt på decennier och den nya regeringen och den borgerliga budgeten är som att kasta bensin på elden. Vi snackar marknadshyror, inskränkningar i strejkrätten och såklart massor av nedskärningar. Frågan är inte om det kommer att ske en stark folklig motreaktion mot nedskärningspolitiken – frågan är när, säger Robin till Flamman.
_____________________________________
Prova Flamman!
Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.