Jöran Fagerlund, vänsterpartist och aikidoutövare, är en av initiativtagarna till att Svenska Budo- och kampsportsförbundet snabbt gick ut med en uppmaning till sina medlemmar om att stödja Röda korset.
Speciell relation
– Alla jag pratade med frågade ”vad kan vi göra?” Vi har en speciell relation till Japan och bestämde oss för att det här var det bästa sättet att hjälpa till i nuläget.
Jöran Fagerlund har själv varit i Japan många gånger och har fått vänner där genom aikidoträningen. Efter vad han hört hittills har ingen han känner skadats.
– Men när det händer en katastrof av en sådan här magnitud, kan jag inte bara tänka ”vad skönt att alla jag känner klarade sig” när jag vet att det innebär ett enormt elände och lidande för många människor.
Kärnkraftsmotstånd
Ett av de ställen som Jöran Fagerlund har bott och tränat på när han har varit i Japan ligger 15-20 mil ifrån de kärnkraftverk som idag har slagits ut. Byggnaden som han bodde i är idag förstörd.
Exakt vilka konsekvenser skadorna i kärnkraftverken kan få är i skrivande stund oklart. Jöran Fagerlund säger att det efter vad han känner till inte har funnits något starkt nationellt motstånd mot kärnkraft i Japan. Däremot har det poppat upp lokala protester när kärnkraftsverk etablerat sig på olika orter. Till viss del tror Jöran Fagerlund att man kanske har betraktat kärnkraften som ett förhållandevis rent alternativ, i synnerhet som landet har varit hårt drabbat av föroreningar under industrialiseringen. Men på senare tid har till exempel bristande säkerhet kommit att diskuteras allt mer.
– Man kan fråga sig hur klokt det är att sätta sådana krafter i händerna på privata intressen. I synnerhet som det nu kommer fram att de japanska kärnkraftverken inte tycks ha placerats där de står för att det är den säkraste platsen, utan för att det var den billigaste platsen.
God katastrofhantering
Han påpekar även att det inte finns några garantier för att det som händer i Japan nu inte skulle kunna hända med svenska kärnkraftsverk i händelse av ett terrorattentat eller en större väderkatastrof.
När det gäller katastrofhantering tror Jöran Fagerlund att den är förhållandevis god i Japan.
– Japanska Röda korset har till exempel varit på fötterna snabbt.
Däremot är det svårt att förutse vilken trygghet människor kan erbjudas på sikt.
– Mycket av det japanska trygghetssystemet utgår från att man är anställd och har ett jobb. Det kan nog bli en svår tid för exempelvis småföretagare som är underleverantörer till större företag.