Handels säger sig stödja sakfrågorna, men inte ha förståelse för arbetarna på Lagena.
Strejken, som startade efter att 33 personer varslats på Systembolagets dotterbolag Lagena i Jordbro, är nu över. De strejkande är åter vid arbete, men frågorna de lyft är fortfarande aktuella.
Blockader upprättades och var ett av få medel för de strejkande att sätta press på företaget. När det kom nyheter i Jordbro om att man försenat transporter till och från Lagena med flera timmar utbröt jubel bland det 40-tal som slagit läger utanför företaget. Men blockaderna ledde också till trubbel.
– Polisen skulle stoppa blockaden och det höll på att bli kalabalik, säger Jan-Erik, en av de strejkande.
En annan visar upp märken från polisens behandling.
– Polisen tog strypgrepp så att man inte kunde andas. De blir aggressiva så fort det blir blockad, berättar han.
Handels mot strejken
Konflikten var kontroversiell eftersom fackförbundet Handels tog avstånd från den vilda strejken. Bland annat vände man sig mot de blockader som de strejkande organiserat.
Tommy Tillgren är andre vice ordförande för Handels.
– Vi är kritiska till att konflikten är olaglig. Den är inte sanktionerad. Vi har fredsplikt och det finns ett gällande avtal som vi måste hålla oss till, sa han till Flamman.
Kan du förstå att de strejkande är upprörda?
– Nej, absolut inte. Tror man på demokrati så kan man inte ställa sig bakom en vild strejk. Gör vi det kan vi packa ihop som fack. Vi måste följa lagarna som finns i Sverige.
Handels förespråkade en dialog med Lagena. Många av de strejkande som Flamman talat med är missnöjda med agerandet och flera öppnar för att lämna Handels.
Vad sänder det för signaler att folk är beredda att lämna Handels för att de känner sig svikna?
– Det får du fråga dem om. Vi stödjer ju sakfrågorna. Det har vi stött hela tiden, men man ska inte blanda ihop sakerna. Vi måste spela efter de reglerna som finns, säger Tillgren.
Christer Hellström som strejkade är besviken på facket.
– Det känns förjävligt att vi får så taskigt stöd.
Vad förväntar ni er av mötet mellan Lagena och Handels?
– Jag har blivit lurad av så många olika styrelser. Jag räknar inte med ett skit, säger Hellström.
– Så fort vi ger handen tar de hela armen, ropar någon i bakgrunden.
”Helt taget ur luften”
I vintras varslades 35 personer med motiveringen att efterfrågan på Lagenas tjänster minskade. Det senaste varslet fick bägaren att rinna över.
– Den här gången är det helt taget ur luften, säger Patrik Olofsson, fackligt aktiv.
– Vi uppfattar signaler om att de vill få bort alla, fyller Jan-Erik i.
Vad är grunden till nedskärningar som ni inte anser vara nödvändiga?
– Jag tror att det som lockar är att det skapar en oreglerad arbetsmarknad inne på företaget. Deras drömscenario är en väldigt liten egen bemanning och att resten ska slåss om jobben. Det är en extrem marknadsliberalism, menar Olofsson.
Erik Andersson sitter i ledningen för solidaritetskampanjen för Lagena-arbetarna. Han menar att deras arbete varit betydelsefullt, inte bara för arbetarna.
– Det här bidrar på många sätt. Det kan bli ett exempel för andra varslade eller för skolor som drabbas av nedskärningar. Den ekonomiska krisen kommer ju att gå vidare också.
Nu är strejken över, men Lagena-arbetarna har satt sina spår. Arbetarna kräver fortfarande sin rätt.