Juristen Dennis Töllborg säger att det inte kan uteslutas att Säpo skulle övertalat Mahmoud el-Doukhi att resa till Libanon. Gösta Hultén från Charta 2008 är kritisk till Utrikesdepartementets passivitet sedan Mahmoud fängslats.
Flamman har tidigare skrivit om Mahmoud el-Doukhi som gripits och fängslats i Libanon. Enligt hans fru Nada el-Doukhi reste han dit efter att ha blivit övertalad av personer som utgett sig för att vara från svenska och danska säkerhetspolisen. Efter det har Nada el-Doukhi fått tala med sin man över telefon.
– Vi pratade en stund, men han kunde inte säga så mycket över telefon, säger Nada el-Doukhi.
Hon har fått beskedet att det är fullt möjligt att han friges inom kort.
– Men de har sagt det ett tag nu så jag vet inte om jag vågar lita på det.
Nada el-Doukhis advokat, Göran Hellberg är däremot mer optimistisk.
– Att han har fått kontakta sin fru tyder på att det rör på sig.
Göran Hellberg har varit i kontakt med polisen och Utrikesdepartementet (UD). Enligt honom har det från början funnits en tröghet hos polisen, men nu har man börjat ta ärendet på större allvar.
– Jag har också tagit upp de konstigheter som finns i den här historien med UD. Om det är så att främmande makt opererar i Sverige borde det ligga i deras intresse att utreda saken.
Men vilka personerna egentligen är, som Mahmoud el-Doukhi har haft kontakt med, vill han inte spekulera i.
– Det är en polisiär fråga att utreda.
Tortyr vanligt
Gösta Hultén från människorättsnätverket Charta 2008 har engagerat sig i fallet.
– Jag utesluter att det skulle vara privatpersoner som agerat. Hela mönstret och de resurser, som de här personerna verkar ha, tyder på säkerhetspolis.
Han är även kritisk till att Utrikesdepartementet inte agerat hårdare i frågan.
– Sverige har genom diplomatisk access rätt att utan dröjsmål träffa svenska medborgare som sitter fängslade i andra länder. Libanon är dessutom ett land med hårda motsättningar där tortyr är mycket vanligt förekommande.
Enligt UD:s informationstjänst arbetar man med att få träffa Mahmoud el-Doukhi så snart som möjligt.
Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, som bland annat tidigare företrätt åsiktsregistrerade svenskar, är inte insatt i Mahmoud el-Doukhis fall. Men på ett mer generellt plan säger han att Nada el-Doukhis redogörelse för hennes mans kontakter med säkerhetspolis i Malmö inte låter osannolik.
– Att Säpo har haft kontakt med honom skulle inte vara konstigt alls, inte heller att man samverkar med Danmark. Att boka in möten på hotellrum, som Nada el-Doukhi berättar om, låter som det smidigaste sättet att träffas.
Säpo kommenterar inte
Om Mahmoud el-Doukhi blev lurad eller övertalad att åka till Libanon av Säpo kan han inte uttala sig om.
– Det är sällan Säpo ger sådana rekommendationer. Men det kan inte uteslutas att det har hänt.
Enligt Patrik Peter, pressansvarig på Säpo, kan inte Säkerhetspolisen ge några kommentarer.
Har ni haft någon kontakt med Mahmoud el-Doukhi i Sverige?
– Jag kan varken bekräfta eller dementera att vi har haft kontakt med honom.
Det är en märklig historia som Nada el-Doukhi berättar som riktar allvarliga anklagelser mot Säpo. Kommer ni att bemöta dem inom den närmaste framtiden?
– Vi har för närvarande inga planer på att ändra vårt förhållningssätt. Det är den hållningen vi brukar ha när det gäller den här typen av påståenden.