I eftervalsdebatten och senast inför det förmodade extra valet har många kommenterat Vänsterpartiets paroll ”Inte till salu”. Vissa tycker den var bra, andra att den var för snäv. Alla verkar dock vara överens om att det nu behövs en ny paroll. Vi har ett förslag.
Vänsterpartiet är nu ett parti i opposition mot en S-MP-regering. Den viktigaste uppgiften är då att se till att regeringen inte glider åt höger. Då räcker det inte att komma med kritik i enskilda frågor eller att lägga ett eget budgetförslag, utan kritiken måste vara ideologisk. Den måste handla om de politiska grundvalarna.
En ny paroll för Vänsterpartiet bör, förutom att vara kort och slagkraftig, lyfta fram vad som skiljer partiet från andra. Och den bör kunna rymma flera olika sakfrågor. Vårt förslag är: ”Kapitalism eller demokrati?”
Mångas första reaktion skulle säkert bli att det inte råder någon motsättning mellan kapitalism och demokrati och då skulle vi få chansen att förklara vad vi menar, nämligen att kapitalismen i det nyliberala systemskiftet äter sig allt längre in i demokratin och tar över allt fler av våra tidigare demokratiskt styrda samhällsfunktioner, men också att hela näringslivet, inklusive den offentliga sektorn, styrs utan demokrati.
Det är dags att tala både om avprivatisering och arbetsplatsdemokrati. När hade vi senast en reform som flyttade fram de arbetandes positioner i företagen? Med kapitalism menar vi det enkla att produktionen ägs privat och sker i vinstsyfte. De andra politiska partierna tycker det är ett bra system, och V lyckas sällan föra fram hur dåligt det faktiskt är. Kritik mot kapitalismen har förpassats ut till någon sorts extremvänster, trots att den borde höra hemma även i socialdemokratin. Med demokrati menar vi det lika enkla ”en person, en röst”, ett system som alla håller med om, men bara inom det parlamentariska systemet. Att utöka den tanken till att gälla allt fler i stället för allt färre områden i samhället, är i dag Vänsterpartiets uppgift.
Inte bara det klassmässiga perspektivet ryms i parollen ”Kapitalism eller demokrati?”, utan också feminismen, miljöengagemanget och internationalismen. Tidigare hette det ”en man, en röst” och i många sammanhang är det fortfarande så, med aktiebolagsstyrelserna som ett tydligt och aktuellt exempel där kvinnor är underrepresenterade. Demokrati är lika makt, också oavsett kön.
För ett långsiktigt hållbart samhälle är kanske den allra viktigaste förändringen att samhället måste styras av folkets vilja och inte av vinstintresse. Det kortsiktiga vinstintresset står bakom en stor del av miljö- och klimatproblemen. Demokrati är, hur högtravande det än låter, det enda som kan rädda världen.
Internationellt är kapitalismens vinstintresse överordnat allt annat. Diktaturer som gynnar kapitalägarna tillåts verka fritt, handelsavtal som drastiskt begränsar det demokratiska handlingsutrymmet drivs igenom, jordklotets gemensamma resurser, som världshaven, utnyttjas i vad som bara kan beskrivas som rovdrift, och samma vinstintresse håller miljoner och åter miljoner människor nere i fattigdom, arbetslöshet eller usla arbetsförhållanden. Kamp för demokrati är internationell solidaritet.
Demokrati i stället för kapitalism har alltid varit Vänsterpartiets strävan och snart är det dags att gå till val på det. Kapitalism eller demokrati? Valet är vårt!