− Putin kommer att vinna den 5 mars, han skulle vinna även utan valfusk. Men den politiska atmosfären har ändrats rejält efter parlamentsvalet i december.
Fjodor Lukjanov är chefredaktör på den ryska tidsskriften Russia in Global Affairs. På oklanderlig svenska (han arbetade förut för Radio Moskvas svenskspråkiga sändningar) försöker han förklara det politiska läget i Ryssland.
Han tror inte att de fyra motkandidaterna tillsammans kan nå över 50 procent, Putin är fortfarande för stark. Personerna som låg bakom de kraftiga protesterna efter valet betecknar han som medelklass.
– Den nya medelklassen väljer hela tiden, vilken bil de skall köpa, vilken delikatess de skall äta, vilken restaurang de skall gå till. Resultat av Putins regering har blivit att de har val i vardagslivet, men inte i politiken.
Enligt Fjodor Lukjanov är de som protesterade en märklig blandning av personer med helt olika åsikter, galna nationalister, liberaler och trotskister. Han ser inte att denna ganska blandade skara i dagsläget skulle kunna utmärka Putin.
Lukjanov ser inte Ryssland som en diktatur utan en semiauktoritär regim baserad på mediemanipulationer. När han mötte Putin efter valet ägnade denne mycket tid åt att förklara sin politik, uppenbarligen noga med att bli förstådd. Putin är inte så entusiastisk över demokrati.
− Demokrati, varför inte, men inte nu och inte här, så kan hans inställning beskrivas
Nu är Putin mest förbryllad. Han ser att det som han upplevde som kärlek från det ryska folket är på väg att försvinna och förstår inte riktigt varför.
− Han menar att de som protesterade hade fel, han menar att det krävs tid för det han kallar dostrojka, bygga färdigt. Det var kaos när han kom till makten, han lyckades bygga upp ett nytt statsväsende ur ruinerna, de var mycket framgångsrika. Vi måste slutföra den här processen, menar han. Vi vet hur man gör, det vet inte de.
Två problem
Det finns två stora problem med Putin menar Lukjanov. Det ena är att den stat han byggde upp efter sitt maktövertagande sedan den ryska staten förfallit under den tidigare regimen mycket är beroende på honom personligen. Det skapades inte några institutioner. Väldigt mycket berodde på Putin, hans karisma och hans förmåga att lösa kriser. Det känns som om han nu har förlorat den förmågan och det är skrämmande med tanke på att han kanske sitter i tolv år till.
Det andra problemet är att Putin inte har några idéer på hur han skall gå vidare, det har ingen annan heller enligt Lukjanov. Bakom Putin står en grupp av de som Putin kallar likasinnade, de som ville återuppbygga Ryssland, mer än hälften av dem är stora företagare. De är en viktig maktfaktor i landet just ni, som företagare var de mycket intresserad av en förbättrad ekonomi.
För Lukjanov var den avgörande punkten inte valet den 4 december. Den var istället tidigare under hösten när Putin oväntat deklarerade att han skulle kandidera som president och samtidigt berättade att Medvedev skulle återgå till att vara premiärminister.
– Medvedev kallar jag en attrapp, alla vet att han kommer att bli en dålig premiärminister.
Ny atmosfär
Ingen kände beslutet i förväg, inte ens Medvedev. Enligt Lukjanov var det då som den politiska atmosfären började förändras. Kommunistpartiet som förut mest var ett lydigt stödparti har nu börjat höja rösten.
– Vi kan nu se nästan äkta debatter i duman.
Rättvist Ryssland, partiet som gick starkt framåt i valet har också börjat agera mer självständigt. Från början såg det ut som ett stödparti som skapades av Kreml för att komma till något som liknade ett tvåpartisystem. Men nu har de blivit för kritiska, de kallar sig socialdemokratiska.
– Fast i praktiken betyder den beteckningen ingenting, så är det i Ryssland. De kan gå framåt bara de blir av med sin hopplöse ledare Sergej Mironov.
Putin kommer att vinna och oppositionen kommer att protestera, enligt Lukjanov. Gör de inte det har de inte spelat spelet till slutet. Han hoppas bara att Putin inte kommer att reagera för våldsamt på protesterna.