WASHINGTON. Enligt den senaste upplagan av Worldwatch Institutes årsrapport, som lanserades i veckan, är de asiatiska jätteländerna snabbt på väg att närma sig Europas och USAs omåttliga överuttag av världens resurser.
Även om förbrukningen av naturresurser fortfarande är låg utslagen på hela Kinas och Indiens befolkningar så är i synnerhet Kinas tillverkningsindustri mycket resurskrävande.
De framtida politiska och ekonomiska beslut som tas i dessa båda länder måste därför granskas noggrant, enligt rapporten.
– Det ökande behovet av energi, mat och råmaterial från 2,5 miljarder kineser och indier har redan börjat få globala effekter, sa Worldwatchs ordförande Christopher Flavin i samband med att rapporten lanserades.
Liksom i flera andra nya rapporter som varnar för de miljömässiga effekterna av den ekonomiska uppgången i Indien och Kina, skriver Worldwatch i sin årsrapport att man redan kan se oroande tecken inför framtiden.
9,5 procent tillväxt
Det handlar om en utveckling där de asiatiska giganterna följer en liknande ekonomisk modell som västvärlden, med obegränsad konsumtion.
Enligt rapporten ligger den ekonomiska tillväxten i Kina på i genomsnitt 9,5 procent om året. Förra året konsumerade landet 32 procent av världens ris, 37 procent av all bomull och 47 procent av all cement.
I Indien ökar antalet bilägare, och landet satsar stora summor på nya vägar, flygplatser och hamnar. Den indiska oljekonsumtionen har fördubblats sedan 1992.
Kina, som under mitten av 90-talet hade tillräckligt med inhemsk olja, var 2004 världens näst största oljeimportör.
Enligt rapporten klarar inte världen att tillgodose de kombinerade behoven från västvärlden och de asiatiska jätteländerna eftersom den dominerande globala ekonomiska modellen är så resurskrävande.
Earth Policy Institute, EPI, som också är en Washingtonbaserad forskningsgrupp, skrev nyligen i en studie att om den kinesiska ekonomin fortsätter att växa på samma sätt som nu så kommer landets genomsnittsinkomst år 2031 att motsvara USA:s.
Om den kinesiska befolkningen en dag skulle ha lika många bilar i förhållande till sin befolkning som USA har i dag, så skulle detta enligt EPI:s beräkningar betyda att det skulle finnas 1,1 miljarder bilar i landet.
800 miljoner bilar
Sammanlagt i världen i dag finns det 800 miljoner bilar.
– Den västerländska ekonomiska modellen − en bilburen slit-och-släng-ekonomi baserad på fossila bränslen − kommer inte att fungera i Kina. Och om det inte fungerar för Kina kommer det heller inte att fungera för Indien, säger miljöforskaren Lester Brown, som är ordförande för EPI.
Samtidigt påpekar Worldwatch Institute i sin rapport att Europa och USA fortfarande med god marginal är de största konsumenterna av jordens resurser.
I USA konsumeras tre gånger så mycket spannmål per person som i Kina, och fem gånger så mycket som i Indien.
Koldioxidutsläppen per person är sex gånger högre i USA än i Kina, och hela 20 gånger högre än i Indien.
”Om Kina och Indien skulle förbruka resurser och skapa föroreningar på samma nivå som den nuvarande nivån per capita i USA, så skulle det krävas två planeter bara för att upprätthålla dessa båda länders ekonomier”, skriver Worldwatch Institute i rapporten.