Per Erikssons forskargrupp vid institutionen för fysiologi och utvecklingsbiologi bedriver grundforskning kring hur olika kemikalier påverkar kroppens funktioner. Framför allt har man undersökt hur olika kemikalier påverkar hjärnan under dess tidiga utveckling.
– Vi har visat att bromerade flamskyddsmedel kan ge störningar vid vissa av hjärnans utvecklingsfaser. Vi var först ut med att visa att just flamskyddsmedel kan ha sådana utvecklingsneurotoxiska effekter, säger Per Eriksson.
Albemarle Corporation har i brevet till Uppsala universitet anklagat forskargruppen för att inte hålla sig till vedertagen forskningsmetodik och för att medvetet misstolka resultat. Företaget säger sig också ha begärt att få ut data om flamskyddsmedlet Deca, något som forskargruppen skulle ha förvägrat dem. Per Eriksson avfärdar anklagelserna som trams.
De har inte ens frågat oss
– De har aldrig ens frågat efter några data. Vi har varit på internationella möten sedan 1999 och presenterat vår forskning årligen. Vid minst ett tillfälle har författaren till brevet personligen varit närvarande, men företaget har aldrig sökt upp mig överhuvudtaget, säger Per Eriksson.
Att anklagelserna kommer nu sammanfaller med att forskargruppen strax före jul publicerade en vetenskaplig artikel som visar att bromerade flamskyddsmedel samverkar med andra miljögifter och därmed kan orsaka skador som de olika ämnena inte skulle gör vart och ett för sig. Artikeln publicerades i den vetenskapliga tidskriften Toxicological sciences.
Per Eriksson är noga med att understryka att alla gruppens forskningartiklar noga undersökts av andra forskargrupper innan de publicerats.
Många bryter mot förbud
Flera bromerade flamskyddsmedel av typen difenyletrar är i EU förbjudna att använda i elektroniska produkter. Ämnet Deca som företaget Albemarle begärde ut information om från forskarna i Uppsala är det enda undantaget. I Sverige är ämnet dock förbjudet, men man kan få undantag för att använda det.
– Det är väldigt få som begär ett undantag så man kan anta att många bryter mot förbudet, antingen för att de inte känner till det, eller för att de struntar i det, säger Urban Boije, chef för enheten för produktregler och styrmedel på Kemikalieinspektionen.
Det var EU-kommissionen som fattade beslutet att undanta Deca från de ämnen som förbjuds i elektroniska produkter. Danmark och EU-parlamentet har lämnat in separata stämningar mot EU-kommissionen för att ämnet undantagits. Sverige stödjer Danmarks stämning.