Just nu är det senator John Kerry som har ”momentum”. Flyt, skulle det kanske kallas i Sverige. Kerry har vunnit två delstater redan och ser enligt Los Angeles Times och CNN:s opinionsmätning ut att kunna vinna i Missouri, den delstat som ger flest röster under veckans val.
Nu börjar emellertid kritiken mot John Kerry hårdna. Än är inget avgjort i kampen om platsen som Demokraternas presidentkandidat.
Den snart 60 år gamle John Forbes Kerry från delstaten Massachusetts har idag övertaget mot sina medtävlare. Han vann övertygande segrar både i Iowa och New Hampshire och har idag enligt CNN:s senaste mätningar en ganska betryggande ledning i Missouri och i Arizona.
Den tidigare så starke guvernören Howard Dean får inte mer än 13 procent i någon mätning och så litet som sju procent stöd i South Carolina, där senator John Edwards leder stort, Edwards som just nu ser ut att locka många oberoende röster.
Men John Kerrys resultat placerar honom också i strålkastarljuset. Redan nu höjs kritiska röster mot hans sätt att agera i viktiga politiska frågor.
John Kerry röstade för USA:s senaste krig mot Irak, men säger sig nu vara ytterst kritisk mot det. Det är ändå, i egenskap av Vietnamveteran, just i militära frågor som Kerry anses mest trovärdig.
John Kerry är den senator som tagit mot allra mest pengar från lobbygrupper de senaste 16 åren, nära $640 000.
Kerrys tal om att han vill skärpa tonen mot just lobbygrupperna kritiseras därför skarpt, främst från hans medtävlare Howard Dean.
Trots stora resurser vacklar Howard Deans stöd. Som för att understryka detta har hans tidigare kampanjchef avgått och ersatts av Al Gores före detta rådgivare, Roy Neel.
I en vallokalsundersökning i New Hampshire förlorade Dean mot Kerry i frågan om vem av dem som var mest ”electable”, alltså vem som skulle ha störst chans mot George W. Bush i valet.
Tidigare var Dean den kandidat som hade mest stöd bland fackföreningarna. Han stöds av bland annat AFSCME (offentliganställda), SEIU (serviceanställda) och IUPAT (målarförbund), men de senaste dagarna har även Kerry fått stöd från stora fackföreningar som CWA (mediaanställda, kommunikationsanställda) och inte minst från IAFF (stort brandmannaförbund).
Lyckas John Kerry i Missouri och i Arizona samtidigt som Dean och de andra fortsätter att få dåliga siffror är det förmodligen Kerry som blir Bushs motståndare.
Det finns dock ett par nya hinder på vägen för demokraternas kandidater.
Nyligen sade Ralph Nader, tidigare presidentkandidat för det Gröna partiet, att han funderar på att ställa upp. Det kan göra att en demokratisk presidentkandidat återigen förlorar röster till ett tredje parti. Än så länge nöjer sig dock Nader med att stödja kongressledamoten Dennis Kucinich kandidatur, men när, snarare än om, Kucinich drar sig ur, kan han tänka sig att kandidera.
Sittande presidenten George W. Bush fick i dagarna motta beskedet att det amerikanska budgetunderskottet i år befaras uppgå till hela $477 miljarder (största underskottet någonsin). Han vill ändå utöka stödet till den amerikanska militären med 7 procent i år och hans sjukvårdsplan får stark kritik för att enbart hjälpa de rika. Trots detta har han fortfarande övertaget i opinionsmätningarna. Före detta presidentkandidaten Carol Moseley Braun kommenterar detta.
– Ju längre tid det tar att få fram en presidentkandidat för Demokraterna, desto mer gagnar detta George W. Bush.