Norska stortinget fattade 2005 ett principbeslut om ett nytt pensionssystem. Flera element i denna pensionsuppgörelse är desamma som i den svenska från 1999. En automatisk mekanism trappar ned pensionerna när medellivslängden ökar. Total livsinkomst snarare än de bästa yrkesåren blir pensionsgrundnade. Det gynnar långa, oavbrutna yrkeskarriärer; med andra ord män, i yrken där kroppen klarar sig länge. För ordningens skull ska det tilläggas att det svenska systemet är världsledande i att med statliga tvångsmedel förse privata mäklare med riskfritt spekulationskapital – så långt har inte de norska politikerna vågat sträcka sig.
Liksom i Sverige är det centralt att uppgörelsen är ”bred” – alltså binder socialdemokraterna till borgerlig politik. De som ingått uppgörelsen ser sig själva som historiska och tenderar att heligförklara resultatet. I Norge ingicks uppgörelsen strax före valrörelsen 2005, så att frågan skulle avföras från debatterna.
Men i Norge pågår nu en jättestrid. Den gäller inte det statliga pensionssystemet, utan det som kallas AFP, avtalsfäst pension. Det är den modell som via centrala kollektivavtal, med stöd från staten, ger möjlighet till pensionering från 62 års ålder, med samma villkor som om man pensionerat sig vid 67. De som i den norska debatten kallas ”slitarna” – de vilkas kroppar ofta helt enkelt inte klarar mer – inlemmas solidariskt i ett gemensamt avtalsbaserat system. Med avstått löneutrymme och skatter finansieras en flexibel och värdig pensionsmodell.
Striden blir hård och kännbar. Ett nytt huvudavtal ska förhandlas fram i år. Fackföreningsrörelsen mobiliserar för att behålla en AFP-ordning som är minst lika generös som dagens. Det är hetsiga utspel och tv-debatter, det skrivs debattartiklar och ordnas studier. När LO på sin kongress 2005 röstade om pensionsuppgörelsen blev det en knapp majoritet för att följa socialdemokraternas linje. Men de radikala krafterna apterade samtidigt en mina, genom att få in den tydliga skrivningen om en ”absolut förutsättning att AFP upprätthålles”. Nu samlar sig LO-förbunden. Det kan bli generalstrejk i Norge i år.
I alla moderna samhällen finns gemensamma pensionslösningar. Särskilt efter andra världskriget har man i hela västvärlden samlat betydande summor i kollektiva system, som ska garantera en värdig ålderdom för de flesta. När kapitalets företrädare har flyttat fram sina positioner suktar man efter dessa medel.
Kapitalets logik är global. Samtidigt finns det nationella förutsättningar för att göra motstånd. Här skymtar en styrka i den nordiska välfärdsmodellen med brett täckande avtal, uppburna av starka fackföreningar.
I Norge är reaktionen från de politiska och ekonomiska eliterna förutsägbar: en bibehållen AFP-ordning skulle ju undergräva viktiga principer i pensionsuppgörelsen! Precis! Medan pensionsuppgörelsen i Stortinget, inpackad i expertprosa, hastades förbi folkopinionen av politiker med likartade livsvillkor och världsbilder, blir nu AFP, tack vare fackföreningsrörelsen, föremål för en bredare allmän debatt.
I en tid då klasskampen deklarerats vara avblåst, är AFP-striden en verklighet som visar motsatsen. Den är ett gott exempel på hur politik måste förstås och föras: som en pågående positionsstrid, inte ett inhyrt politikerskådespel som man rituellt bjuds att vara med i vart fjärde år. Hur striden slutar återstår att se, liksom hur den påverkar valet 2009. Men sett från Sverige, där den fackliga organiseringsgraden är högre, men där borgarnas härjningar drev ut 130.000 ur LO förra året, kan det vara värt att notera, att norska LO förra året slog medlemsrekord.