I början av juli i år anlände till ”landet utan armé” 7 000 marinsoldater och 46 krigsfartyg från USA. De hade bjudits in av den socialdemokratiska nyvalda presidenten Laura Chinchilla. Hon har ett långt politiskt förflutet bakom sig och har bland annat varit säkerhetsminister i den förre presidenten Oscar Arias (S) USA-vänliga regering. Att vara säkerhetsminister innebär obönhörligen att man samtidigt har Pentagons stöd, säger Trino Barrantes, ordförande för PVP, Costa Ricas historiska vänsterparti, till Flamman.
– Oppositionen i Costa Rica och flera av grannländerna blev perplexa och chockade över beslutet med förevändningen att ”bekämpa knarkkartellerna”. Men vad som pågår i hela den karibiska och sydamerikanska regionen är en inringning av Venezuela, Kuba och Nicaragua, understryker Barrantes.
För samtidigt som gränskonflikten pågår, genomförs i den amerikanska kongressen en kontinental konferens med högerextrema latinamerikanska politiker och ledare som inledare. Temat för konferensen är hur stoppa Alba, den bolivarianska alliansen för Amerika, med främst Venezuela, Kuba, Nicaragua, Ecuador och Bolivia.
– Men, säger Barrantes, inte bara USA-militärens främsta spjutspetsar i mark- och sjöinvasioner bjöds in. Armé- och polisstyrkor från Colombia trädde i aktion efter att ett ömsesidigt säkerhetsavtal hade slutits.
Sedan juni i år finns också den colombianska arméns specialstyrkor på honduranskt territorium men även i tolv andra länder. Mellan Costa Rica och Honduras återfinns Nicaragua med både atlant- och stillahavskust.
Konstgjord ö
Och det är mellan dessa kuster och i floden Rio San Juan som gränskonflikten har blossat upp. Floden är ingen gränsflod i egentlig mening för dess bägge sidor står under nicaraguansk kontroll sedan avtalet slöts 1888.
– Så sent som förra året slog Internationella domstolen i Haag i ett nytt domslut fast att Rio San Juan de Nicaragua tillhör Nicaragua. Men vad som har hänt under det senaste seklet är att en större ö vid flodens delta vid karibiska havet, La Isla Calero, har växt fram av allt sediment som samlats på flodbädden. Denna öbildning har Costa Rica aldrig velat reglera. Nicaragua har dock låtit grannlandet befolka den där det gått att göra så. I den norra punkten av ön finns det egentligen bara sump- och träskmarker och det var där som flera knarkledare greps den 21 oktober.
Det säger Jorge Capelán till Flamman.
Han arbetar som redaktör på La Primerisima, den största radiostationen i Nicaragua (oberoende sandinist) och har specialiserat sig på den uppkomna gränskonflikten.
Knarkkartellens oas
Rio San Juan är en obeskrivlig explosion av det vackraste man kan tänka sig av tropisk djungelnatur med krokodiler, apor, papegojor och enorm rikedom av flora och fauna. Men regionen hade, fram till sandinisternas makttillträde för snart fyra år sedan, lämnats helt åt sitt öde. Det faktumet har utnyttjats av knarkkarteller med förgreningar till både Colombia, Mexiko och USA. De har, till skillnad mot övriga Centralamerika och Mexiko, haft stora svårigheter att få fotfäste i Nicaragua på grund av regeringens framgångsrika kamp mot kartellerna. Men den slog rot i den sydostligaste nicaraguanska staden, San Juan del Sur de Nicaragua, vid Rio San Juans mynning mot Karibien, uppger Capelán.
Och det var här Nicaraguas armé den 21 oktober grep de flesta medlemmarna i den nicaraguanska knarkkartellen Los Tarzanes. En av nicaraguanerna, Reyes Aragón, lyckads fly över gränsen och ta sig över till Costa Ricas huvudstad där denne larmade om att Nicaraguas armé militärt hade ockuperat ön Isla Calero.
Sedan dess har konflikten trappats upp av Costa Rica. I OAS drev högerregimerna Colombia, Mexiko och Panama hårt sitt stöd för Costa Rica. Med enkel majoritet uttalade OAS i fredags att alla militära och polisiära trupper bör avlägsnas från gränsområdet. Det gör att knarkkartellerna lämnas ostörda, vilket är en slags livets ironi med tanke på den enorma militära mobiliseringen av USA på costarikanskt territorium förklaras och försvaras av just kampen mot knarkkartellerna.
– Sett från nicaraguanskt perspektiv innebär OAS´ beslut att de i så fall ges rätt att intervenera i en fråga som inte angår organisationen. OAS stadgar säger klart och tydligt att man inte har juridisk kompetens att befatta sig med gränstvister. Internationella domstolen i Haag är folkrättens egentliga organ för att lösa gränstvister mellan länder, tillägger Capelán.
Nicaraguansk polis och militär har varit oerhört framgångsrika för över 300 ton kokain beslagtogs enbart under 2009.
Oroar USA
USA:s kamp mot sandinistregeringen växer men till skillnad mot sina grannar har Nicaraguas vänsterregering varit oerhörd framgångsrik under sin snart fyra år.
Om inget dramatiskt händer har sandinisterna inte bara segern i återvalet av Daniel Ortega på presidentposten som i en ask utan, vilket är värre för USA, en klar majoritet av valet till Nationalförsamlingen, vilket då underlättar lagstiftningsarbetet och konsoliderar ekonomin.