LONDON De två Amnesty-medarbetarna Said Bourmedouha och Judit Arenas berättade vid en presskonferens om de upptäckter de gjort i den irakiska staden Basra. De visade bilder av irakiska massgravar, och talade om det stora antalet försvinnanden under Saddam Husseins regim.
Det finns många rapporter om bortföranden och mord som utförts av den förra irakiska regimen, men de båda Amnesty-representanterna förde också fram allvarlig kritik mot koalitionens styrkor.
– Vi känner till fall där fångar har torterats vid Basras flygplats. Vi fann också bevis för att människor hade torterats i Nasiriyah, innan de togs som krigsfångar, säger Bourmedouha.
I ett fall, säger han, var det en saudisk man som berättade att han hade torterats med elchocker sedan han tagits till fånga av koalitionens styrkor.
Bourmedouha berättade också att Amnestys personal har ansökt om att få träffa de 2 000 irakier som hålls fångna. Men den amerikanska militären avslog deras ansökan.
Rapporten från Basra är den första delen av Amnestys utredningar om brott mot de mänskliga rättigheterna i Irak.
– Vi kommer att fortsätta norrut härifrån, säger Arenas.
Den bild av Basra som Amnesty presenterar visar en stad där ockupationsstyrkorna fortfarande inte kan upprätthålla lag och ordning.
– Alla i Basra har en sak att säga. De behöver inte mat, de behöver inte vatten, de behöver säkerhet, säger Bourmedouha.
Amnestys rapport visar att efter Saddam-regimens tortyr och tyranni har folket utsatts för mer av samma sak, antingen från ockupationsstyrkorna eller från de nya shiamuslimska ledarna.
– Ett nytt mönster av dödande framträder. Två affärsinnehavare har mördats för att de sålde alkohol. Två nattklubbsägare har mördats och en har blivit hotad. Han vågar inte gå hem längre.
Och kvinnor är rädda för att gå ut utan manligt sällskap, säger Bourmedouha.
– Många kvinnor talar om trakasserier från islamisterna, säger han.
Bourmedouha berättar att man har tagit upp frågan med de brittiska styrkor som kontrollerar staden, men de säger att de inte har tillräckligt med soldater. En del människor har gripits, men de har släppts fria igen eftersom det inte finns något fängelse där de kan spärras in, berättar Bourmedouha. Men Amnesty noterar också att Basras första polisstation öppnades för tio dagar sedan, och nu finns det fyra.
Amnesty-utredarna säger att koalitionens styrkor inte har säkrat de platser där man har funnit massgravar.
– Vi såg kvarlevor av människor som hade ögonen förbundna, och fötter och händer hopknutna, säger Arenas.
Fynden rapporterades till koalitionsstyrkorna.
– Men fem dagar senare när vi återvände hade platserna fortfarande inte säkrats. Vi ber om dygnet-runt-bevakning och fullständig identifiering av kvarlevorna så att folk kan få svar på sina frågor.