Två veckor efter att det gamla avtalet löpt ut, och efter två snabba medlarbud, kom Kommunal i torsdags överens med Kommun- och landstingsförbundet om ett nytt tvåårigt avtal.
Överenskommelsen innebär en höjning av lägstalönerna, från 13 000 till 13 400 kronor under första avtalsåret, för anställda över 19 år. Nästa år blir minimilönen 13 800 kronor i månaden. Trots att Kommunals krav var att få igenom en lägstalön på 15 000 kronor, säger Kommunals ordförande Ylva Thörn att hon är mycket nöjd.
Personer med yrkesgymnasial utbildning och ett års yrkeserfarenhet garanterades en lägstalön på 15 000 kronor, men först under avtalsperiodens andra år.
Innan avtalets slöts, sa Kommunalanslutna Annmari Tyrell till Flamman att hon inte hyste mycket hopp till Kommunal i årets avtalsrörelse. Och nu ser hon sina låga förväntningar bekräftade.
”Ett dåligt avtal”
– Det här är ett dåligt avtal. Jag tror att Kommunals förhandlare hade kunnat bråka lite mer för att få igenom sina krav, säger Annmari Tyrell, som jobbar som undersköterska på ett äldreboende i Stockholm.
– Men jag är inte ett dugg förvånad över att de gav sig så lätt. Det drivs inte längre någon solidarisk lönepolitik, fortsätter hon.
Annmari Tyrell menar att det blivit sämre med den solidariska lönepolitiken.
– Förut garanterades anställda höjd lön, till exempel genom lönestegen. Men lönestegen är ju en av de bra saker som Kommunal förhandlat bort, säger hon.
Har större chanser
Hon tror att Kommunal har större chanser, än de gör gällande, att höja kommunalarnas löner.
– Det skulle inte vara några problem att få en opinion med sig när det kommer till frågan om lägstalön. Jag tror att folk förstår att det är ett problem för en person med familj att försörja sig på en 75-procentstjänst med 13 400 kronor i heltidslön, framhåller Tyrell.
Ylva Thörn lägger i sina medieutspel stor vikt vid att skrivningarna om lägstalönerna formulerats som ”lägst 13 400 kronor” respektive ”lägst 13 800 kronor”.
– Avtalet är en bra grund för de lokala förhandlingar som nu tar vid. Det är först när de är avslutade som vi kan se hur mycket var och en får i plånboken, säger Ylva Thörn och framhåller att hon litar på de lokala förhandlarnas kraft.
– Samtidigt är det upp till arbetsgivarna att ta ett tydligare ansvar för våra medlemmars löneutveckling, fortsätter Thörn.
Bakgrund. Kommunals nya avtal
– Avtalet slöts den 14 april, två veckor efter att förra avtalet gick ut.
– Avtalet gäller i två år, med början 1 april, då det förra avtalet gick ut.
– Alla garanteras en löneökning på 175 kr i år och lika mycket nästa år.
– Löneutrymmet är lägst 510 kronor i år och 500 kronor nästa år.
– Lägstalönen för anställda över 19 år höjs till lägst 13 400 kronor i år, och lägst 13 800 kronor nästa år.
– För anställda med yrkesgymnasial utbildning och ett års yrkeserfarenhet höjs lägstalönen till 15 000 kronor i månaden, men först nästa år.
– Våren 2003 gick 83 000 kommunalare i olika perioder ut i strejk. Det är en av de största strejkerna i Sveriges historia och 82 procent av befolkningen gav sitt stöd till den. Till slut skrev Kommunal ändå på ett avtal som många av förbundets medlemmar betraktade som ett nederlag.