Trots att Statskontoret konstaterade att avknoppning till personal strider mot upphandlingsreglerna, ville Landstinget i Östergötland gå vidare med avknoppning av närsjukvården i Finspång. Fram till i förra veckan, då man böjde sig för Konkurrensverkets påtryckningar. Det skriver Dagens Samhälle.
Kan inte straffas
Men de kommuner och landsting som väljer att gå vidare med avknoppningar, kan inte straffas.
– Upphandlingsreglerna har inga sanktionsregler, säger Charlotte Zackari, chefsjurist vid Konkurrensverket, till Flamman.
– Men däremot finns en ambition från regeringen att föra in sanktioner i upphandlingsreglerna från 2010. Det skulle man göra i samband med att man ser över genomförande av rättsmedelsdirektivet från EU. Då har man talat om se ytterligare på sanktionsmöjligheter när någon bryter mot upphandlingsreglerna.
När Finspångs närsjukvård skulle avknoppas, trots att Statskontorets utredning visade att det inte är ”juridiskt möjligt” enligt dagens regler, kunde Konkurrensverket inte göra annat än att skriva ett brev till landstinget.
Trots att Länsrätten i Östergötland kommit fram till samma sak som Statskontoret – avknoppningen skulle vara olaglig.
– De vanliga konkurrensreglerna skiljer inte på offentligt ägda företag och privat, berättar Zackari. Men det har inte sett så ut på upphandlingssidan.
Kommuner har ändrat sig
Även andra kommuner tänkte gå vidare med avknoppning, men har nu ändrat sig.
I torsdags beslutade den moderata majoriteten i Täby kommun utanför Stockholm, att stoppa avknoppningen av en grundskola. Utbildningsföretaget Kunskapsskolan har nämligen anmält intresse för att ta över, rapporterar Dagens Samhälle.
– Vi stoppar avknoppningen för att det är juridiskt oklart nu när Kunskapsskolan gjort sitt inlägg i debatten, säger kommunstyrelsens ordförande Leif Gripestam (m) till dagens Samhälle.
Däremot har den kontroversiella försäljningen av Tibble gymnasium fullföljts. Gymnasiet såldes till rektor för en bråkdel av marknadspriset.
Nu ville moderaterna sälja en grundskola, Skarpängsskolan, till några anställda. Just när fullmäktige stått i begrepp att fatta det avgörande beslutet anmälde Kunskapsskolan sitt intresse, meddelar Dagens Samhälle. Men moderaterna vill inte sälja till Kunskapsskolan.
– Täby har ett politiskt beslut om avknoppningar. Vi jobbar inte med försäljningar till stora skolkoncerner, säger Leif Gripestam till Dagens Samhälle.
Bjuder enbart till personal
Avknoppning innebär att bjuda ut offentlig verksamhet enbart till personalen, och inte ta in andra anbud. Det är just det som är huvudproblemet, enligt rapporten från Statskontoret, som gått igenom det juridiska läget. Enligt upphandlingslagen måste kommuner och landsting rikta ett anbud utåt. De måste också sälja till marknadspris. Dessa delar hör samman, menar Statskontoret, eftersom marknadspriset knappas kan avgöras på annat sätt än att ta in flera anbud. Där står nu tvisten, mellan Konkurrensverket och de kommuner och landsting som har gjort avknoppning till sin politik.
Leif Gripestam i Täby menar att Statskontoret har fel, men säger till Dagens Samhälle att läget är osäkert. Nu ligger bollen hos regering och riksdag, menar han.
Även i Sollentuna och Upplands Väsby har kommunerna velat sälja skolor till personalen.
Efter Statskontorets rapport går nu Företagarnas vd till angrepp mot de kommuner och landsting som vill gå vidare med avknoppningar.
– De politiker som är satta att hantera våra skattemedel har en skyldighet att följa lagen. Och den är klar och tydlig, säger Företagarnas vd Anna-Stina Nordmark Nilsson, till Dagens Samhälle.