Lagen om valfrihet, som öppnar för fler privata utförare inom framför allt äldreomsorgen har hitintills varit frivillig för kommuner att införa. Men äldreminister Maria Larsson (KD) har tidigare annonserat om en tvingande lagstiftning 2014. Hon står fast vid det – trots den senaste tidens vårdskandaler inom den privata äldreomsorgen.
Men bland de kommuner som vill avvakta, eller som har sagt nej till LOV är inte alla glada över utsikten till en tvingande lagstiftning.
– Du får ursäkta uttrycket, men det är rena kommunismen. Om folk inte rättar sig efter vad de vill, då blir det en lag. Det är en inskränkning av kommunernas självbestämmande.
Bernt Persson är Socialnämndsordförande (S) i Mora. Kommunen har beslutat att tillsvidare inte införa LOV. Bland annat för att man just nu arbetar för att få ner kostnaderna för hemtjänsten. Om Mora införde LOV nu skulle man vara skyldig att erbjuda företagen samma kostnader som kommunen har. Något som lätt skulle kunna bli en lönsam affär för ett vårdföretag.
Många säger nej
Bernt Persson är inte kategorisk motståndare till privata alternativ, men säger samtidigt att han inte tycker Lagen om valfrihet innebär så mycket valfrihet för brukarna.
– Du måste ta den plats du får. En äldre person kan sällan stå i kö i 14 månader till ett äldreboende. Skulle det vara valfrihet skulle man vara tvungen att ha tomma platser i beredskap på äldreboendena, det har ingen råd med. Valfrihet är mest valfrihet för privata entreprenörer att etablera sig.
Mora kommun är inte ensam. 29 kommuner har sagt direkt nej till LOV, 43 kommuner har inte ansökt om stimulansbidrag för att införa LOV och i 55 kommuner finns det ännu inget beslut, enligt en granskning som tidningen Dagens Samhälle har gjort.
– Om man tittar på framför allt Stockholm är det inget som jag tycker verkar ha varit en succé, säger Carina Nilsson socialdemokratisk ordförande i Sociala resursnämnden i Malmö.
Drabbar kvinnor
Malmö har sagt nej till LOV. Carina Nilsson är skeptisk till om lagen verkligen innebär utökad valfrihet för brukare.
– Vårdtagarna får en lista på företag att välja mellan. Valfrihet handlar inte bara om vem som utför jobbet, det är oviktigt för de flesta. Istället är det andra faktorer, som inflytande, som gör att man är nöjd med hemtjänsten.
Hon menar också att det omöjliggör för kommuner att fatta beslut om rätt till heltid och säkra anställningar för personal inom äldreomsorgen om en stor del av verksamheten är privat. Något som framför allt drabbar kvinnor.
Flamman har sökt Maria Larsson för en kommentar, men inte lyckats nå henne innan tidningens pressläggning.
Detta är LOV
Lagen om valfrihet innebär fri etableringsrätt till alla utförare som lever upp till kommunens krav. Vanligast är LOV inom äldreomsorgen, men det finns även kommuner som har infört LOV för ledsagning eller dagverksamhet.