Tough Love. Internationella Engelska Skolan – de första 25 åren
Barbara Bergström & Hans Bergström.
Ekerlids förlag.
Det finns de som tror att överklass kännetecknas av att man vet vilken gaffel som används till hummeraladåben. Överklassen själva vet dock att det handlar om makt genom ägande.
Det är därför som Barbara Bergström – efter att ha sålt sitt aktieinnehav i Engelska skolan för 918 miljoner kronor – vägrar slappna av och unna sig ett segerbloss av cigarren på alla skolpengars bekostnad. Tillsammans med sin partner in crime, DN:s tidigare chefredaktör Hans Bergström ägnar hon numera sin tid och energi åt att bekämpa alla försök till inskränkningar av möjligheten att fortsätta mjölka skattepengar ur välfärdsapparaten.
Boken Tough Love, som makarna skrivit tillsammans men som kretsar kring Barbaras liv och verk, är således en stridsskrift mot ”kommunistväldet” (dvs. Skolverket). Några kapitelrubriker i urval ger en fingervisning om tonen: ”Sten för sten, myndigheterna försöker krossa oss”, ”Politiska attacker – Fördomar och falskspel” (eller den pojkbokmysteriedoftande ”Expansion – Per Egon kommer med en plan”).
Och visst trycker Barbara hårt på Engelska Skolans fenomenala studie- (och ekonomiska) resultat, den erkända klassrumsdisciplinen och välrenommerade ”school spirit” som råder (samtidigt som hon utelämnar forskning som pekat ut skolan som ledande gällande utdelning av så kallade ”glädjebetyg”).
Men läsaren får även matnyttiga tips på Barbaras egen förhörsteknik av vanartiga elever – ”ställ den tredje frågan… ’tänkte du sälja mobilen eller använda den själv?’” – och sina bästa knep för att ta hand om en anställd i kris: ”Symboliken av några riskorn, helgade av Dalai Lama, som jag alltid bär med mig har en märklig tröstande kraft i situationer där ord inte räcker”.
Dessutom fylls de drygt 400 sidorna ut av en hel del ogenerat skrävel och opåkallad namedropping av oumbärliga nyckelpersoner för att skapa en god skola, som bland annat Per Egon Johansson (Lewi Pethrus barnbarn och före detta VD för Svensk Bilprovning), Marcus ”Husky Wallenberg (”som Hans kände sen gammalt”) och den ”certifierade feng shui-experten” Inger Mangs.
Förutom en gammal affärspartner som smet med 50 000 av skolbarnens bolagets pengar för att finansiera sitt bröllop, svingar Barbara hårdast mot vänsterflummiga idéer om ”likvärdiga skolor”, lärarfacken, ”missnöjesungar i delar av personalen” och Skolinspektionen (som ”stört vår verksamhet i en skala och med en regularitet som har åstadkommit allvarlig skada genom åren”).
Resultatet är en utomordentlig redogörelse för hur överklassen bedriver sin klasskamp och Ekerlids förlag gör vänstern en tjänst som fortsätter att ge ut deras öppenhjärtiga berättelser. Det är trots allt de som har ledningen och makten och om man vill vrida den ur händerna på Barbara med vänner gör man bäst i att studera dem.