Österrikes kommunistiska rörelse har varit på dekis länge. KPÖ spelade visserligen tack vare sina välfyllda konton en tämligen viktig roll för den lilla österrikiska vänstern. Men under årtioden har man misslyckats med att få ens en procent av rösterna. På senare år har KPÖ dock lyckats bygga ett fäste i Graz, delstaten Steiermarks huvudstad. Grazkommunisterna fick i det senaste kommunalvalet år 2003 nästan 21 procent av rösterna.
Samtidigt är Steiermark det partidistrikt som mest motsatt sig förnyelsen av KPÖ:s kommunistiska profil. En majoritet inom KPÖ menade dock att det faktum att partiet inte tagit något större programmatiskt intryck av Berlinmurens fall eller brutit med stalinismen tedde sig ”smått absurt”. Det säger Waltraud Fritz-Klackl, till vardags gymnasielärare i Wien, till Flamman. Van vid dåliga valresultat var KPÖ ändå en ledande kraft i kampen mot Jörg Haiders och högerextremistiska FPÖ:s framfart på 1990-talet. KPÖ spelade också en viktig roll för det utomparlamentariska motståndet mot privatiseringarna av offentliga verksamheter och var en viktig del av det österrikiska vänstermotståndet mot EU. Waltraud Fritz-Klackl tar upp just EU-frågan som exempel på behovet av en vänsterkraft i hennes hemland:
– Trots att 40 procent av österrikarna var emot EU-författningen och bara 30 procent förespråkade ett ja, antog parlamentet förslaget till författningen i våras. KPÖ var den enda kritiska rösten från vänstersidan. Först nu, efter Frankrike och Holland, börjar sossarna bli kritiska.
Allvarlig finanskris
KPÖ har emellertid inte lyckats förbättra sina valresultat – Graz och Steiermark undantaget – och dessutom drabbats av en allvarlig finanskris. Partiet förlorade en långdragen rättstvist kring partiets tillgångar, som sägs ha varit finansierade av illegala medel från bland annat DDR. Den materiella krisen satte fart på den ändlösa dragkampen mellan ”förnyare” och ”traditionalister” inom partiet. Efter mycket hårt motstånd från den starka ”traditionalistiska” falangen förändrades slutligen KPÖ:s principprogram i vänstersocialistisk riktning på senaste partikongressen i december i år.
Brett samarbete behövs
– Våra traditionalister hittade inget särskilt allvarligt i Sovjetunionens utveckling, kommenterar Fritz-Klackl. Men idag orienterar vi oss mot en pluralistisk vänster.
I Österrike är vänstern ändå mycket liten, så det behövs ett brett samarbete, förklarar hon. I det senaste EU-valet ingick KPÖ därför i en vallista som helt enkelt kallades ”Die Linke” (Vänstern). Beslutet att tona ned partiprofilen till förmån för ett brett samarbete med andra vänsterkrafter bojkottades emellertid av det traditionalistiska Steiermark-distriktet. Listan fick dock omkring en procent av rösterna i valet, en framgång jämfört med tidigare valresultat.
Fritz-Klackl är optimistisk inför framtiden och sätter sin förhoppning till det europeiska vänstersamarbete som utvecklats under det senaste årtiondet.
Förlikning främsta målet
– Den europeiska vänstern har övervunnit sin kris – det visar folkomröstningsresultaten i Frankrike och Holland. Att vänstern i Europa lärt sig samarbeta är en framgång, säger hon med eftertryck. KPÖ anslöt sig därför till det Europeiska vänsterpartiet som startades i fjol av tolv europeiska vänsterpartier i Rom. Men KPÖ-ledningens främsta mål förblir nog ändå förlikningen med sitt eget Steiermarksdistrikt, som i september i år väntas att ta sig in i delstatsparlamentet för första gången sedan 1970.