Den fråga som alla ställer nu är hur de motsättningar som gav upphov till konflikten kommer att lösas, framför allt om de kommer att lösas alls.
Konflikten mellan singaleser och tamiler går tillbaka till kolonialtiden, då det ansågs att engelsmännen favoriserade den tamilska minoriteten. Under självständighetstiden har centralregeringen i Colombo undan för undan trängt tillbaka tamilernas rättigheter. Motståndet bland tamilerna växte, och radikaliserades successivt. De tamilska tigrarna (LTTE) blev den mäktigaste oppositionskraften.
Fram till för bara två år sedan kontrollerade LTTE en tredjedel av Sri Lankas territorium. Ett parallellt samhällssystem hade växt fram i norr och öst. De tamilska tigrarna var en formidabel militärstyrka, under ledning av den legendariske Prabhakaran, med egen flotta, och även ett embryo till ett flygvapen!
Ett stort bakslag för LTTE var ”kriget mot terrorismen” efter 11/9. Organisationen blev terroriststämplad i både EU och USA, vilket medförde ökade svårigheter att få internationellt stöd, och införskaffa vapen och annat materiel.
LTTE:s internationella problem börjar dock tidigare när organisationen begår sitt kanske största misstag någonsin då man låter mörda Indiens premiärminister Rajiv Gandhi 1991. Mycket av stödet i tamilska Tamil Nadu gick förlorat, och det ledde dessutom till att närmare band knöts mellan Delhi och Colombo.
Ett annat allvarligt misstag var LTTE:s inställning till vapenvilan i 2002. Tigrarna betraktade inte fredsförhandlingarna seriöst, utan utnyttjade dem bara till att omgruppera sina styrkor.
Det uppstod motsättningar inom LTTE, som ledde till splittring 2004. En betydande fraktion i öster lämnade organisationen, och har inte bara inlett sig på förhandlingar med regeringen, utan till och med medverkat militärt i kampen mot LTTE.
Tigrarna uppmanade till bojkott av presidentvalet 2005, vilket bidrog till att den hårdföre Rajapaksa kunde vinna med minsta möjliga marginal. Hans program var en kompromisslös militär kamp mot gerillan. Tigrarna överskattade sin styrka, och framför allt sin förmåga att föra regelrätt militär krigsföring, istället för gerillakrig mötte man armén på slagfältet, och den militära katastrofen var snart ett faktum.
Som bekant ledde arméns offensiv till omfattande lidande för civilbefolkningen.
LTTE är besegrat men inte dött. Åtskilliga soldater har lyckats fly och gömma sig, och kommer att bida sin tid. Konfliktens orsaker är inte borta.
Enligt vad norska Klassekampen skriver är Colomboregeringens plan att ganska snabbt genomföra lokalval i de erövrade norra delarna. Man kommer att satsa stort på tamilska kandidater från rivaliserande organisationer till LTTE och avhoppade LTTE-ledare. Samtidigt hoppas man på att kunna bygga upp samhällen i norr med hjälp av internationellt bistånd.
Liknande modell har använts i landets östra delar, men framgångarna har i stort sett uteblivit, främst på grund av centralregeringens ovilja att släppa ifrån sig makten till de lokala organen.
Det finns stor oro bland tamiler för framtiden. Arméns hänsynslösa framfart under kriget är säkert en starkt bidragande orsak. Också efterkrigsoperationerna, med interneringsläger för tusentals människor, utan insyn från omvärlden, stämmer inte till optimism. Spektakulära militärsegrar följs sällan av en vilja till försoning och kompromisser. Sri Lanka befinner sig dessutom i ett ytterst prekärt ekonomiskt läge, landet befinner sig på ruinens brant.
Det finns inte mycket som tyder på att regeringen kommer att förändra sin politik gentemot den tamilska minoriteten. Därmed är det