Svenskar älskar populärhistoria. Här finns en tradition med stamtavla från Alf Henriksson, Herman Lindqvist, Peter Englund och Ola Larsmo bara för att bara ändra något. Amat Levin riktar ljuset mot förlopp, dramatiska händelser och personer och för samman de lösa delarna till ett sammanhang. Han berättar om hur blomstrande högkonjunkturer i Europa lutat sig mot förslavad arbetskraft, spårar ett av de allra tidigaste kristna rikena till dagens Etiopien och hur en svensk körde vilse och hamnade i Gambia – där han etablerade ett unikt tidigt chartermål.
Din tydligaste koppling till Afrika är din pappa?
– Slumpens barn handlar om Gambia och vecklar ut historien om varför det bor många gambier i Sverige, trots att det är det minsta landet på det afrikanska fastlandet. Det beror på två svenskar: charterpionjären Bertil Harding och radiopiraten Britt Wadner. Efter att Harding under sextiotalet etablerat Kanarieöarna som resmål ville han hitta något ännu mer exotiskt och satte kursen mot Senegal. Han körde fel och hamnade i Gambia som var lika fint som han föreställt sig Senegal. 1965 kom de första turisterna och svenskarna var först. Britt Wadner behövde undkomma lagens långa arm för sina olagliga radiosändningar och när hon av en slump träffade Harding blev Gambia en perfekt plats där hennes legendariska Radio Syd kunde fortsätta sända.
Kan du avslöja något?
– Ett avsnitt handlar om Aksum, ett rike som fanns i dagens Etiopien och Eritrea och kanske ett av de första kristna länderna i världshistorien, redan på 300-talet. Tron kom via Egypten och en frälst man som hette Frumentius som kom från det som i dag är Libanon. När han färdades med båt på Röda havet tillfångatogs han av pirater och såldes till kungen i Aksum som fattade tycke för Frumentius och gav honom i uppdrag att undervisa sin son. Sonen påverkades av sin lärare och kristnade sitt rike som vuxen, år 333.
Finns det något som karaktäriserar afrikansk historia?
– Afrika har en enorm variation med tusentals olika folkgrupper och språk så det är svårt att generalisera. Ett särdrag är att stora delar av kontinenten har präglats av dåligt ledarskap efter självständigheten. Den första generationens ledare kom med stora ambitioner och fina löften men många blev korrupta. På vissa håll ledde även kalla kriget till att länderna blev arenor för proxykrig mellan väst och öst, Sovjet och USA. Det sporrade diskussioner om att kanske ingen sida hade rätt eftersom båda representerade ideologier som kom utifrån. Variationer av det resonemanget används ibland fortfarande när vissa ledare försöker legitimera sina diktatoriska tendenser med att demokrati skulle vara något onaturligt för Afrika. Vilket det så klart inte är.