Nyligen uppdagades att flera miljoner kronor i bistånd har förskingrats inom hälsoministeriet i Zambia. En del av pengarna kom från svenskt bistånd. Zambias riksrevision och antikorruptionskommission har reagerat och en brottsundersökning har inletts. Sverige har tills vidare fryst sitt bistånd till Zambia.
”Jag känner stor besvikelse över att miljoner förskingrats, inte minst i vetskap om konsekvenserna för hälsoministeriets förmåga att leverera sjukvård”, skriver biståndsminister Gunilla Carlsson i en lång artikel på debattsajten Newsmill.
Hon efterlyser en mer uppriktig debatt om hur biståndet fungerar och menar att händelserna i Zambia knappast är ett undantag. I slutet av artikeln skriver hon att ”Kan det till och med vara som den zambiska ekonomen Dambisa Moyo hävdar, att bistånd kanske inte är en del av en möjlig lösning utan faktiskt en del av problemet”.
Ursäkt att slopa bistånd
Det har fått Jens Orback, tidigare socialdemokratisk integrations- och jämställdhetsminister, numera generalsekreterare för Olof Palmes internationella center att reagera.
”Jag är inte ensam om att få känslan av att hon vill lyfta fram enskilda, illa skötta, projekt för att finna argument för att skära ned biståndet”, skriver han i en artikel på samma sajt.
Han gör en jämförelse om en rektor skulle bli påkommen med att förskingra pengar. Debatten skulle inriktas på att införa en effektivare kontroll, inte på att föreslå en minskning av medel till skolväsendet.
Orback välkomnar satsningar på att effektivisera biståndet, men är samtidigt skeptisk till biståndsministerns anspelningar om att korruption eller dåligt fungerande bistånd inte skulle kunna debatteras uppriktigt.
Nedskärningar i höst
Inte heller Anders Nordström, chef för Sida, håller med Gunilla Carlsson om att biståndet kan vara en del av problemet med korruption. Han menar att bistånd snarare motverkar korruption.
– Biståndet spelar en väldig stor roll för att aktivt motarbeta korruption på olika sätt, genom att arbeta med bra offentlig förvaltning, med en riksrevision och antikorruptionsinstitutioner, säger han, säger han till Svenska Dagbladet.
Samtidigt räknar Sida med att pengarna till det svenska biståndet kommer att minska med runt 15 procent i höstbudgeten som fastställs om några veckor. Det beror på nedgången i den svenska ekonomin, då biståndet grundar sig på cirka en procent av den svenska bruttonationalinkomsten.