Åtminstone sedan Gulfkriget och konflikterna på Balkan har utarmat uran, eller Depleted Uranium (DU), varit ett kontroversiellt ämne. Det utarmade uranets effekter var omdiskuterat då användningen kunde bekräftas. Men även sedan Irak-ockupationen 2003 har civila utsatts för DU.
– Den kanske viktigaste effekten rör påverkan på cellerna. Genuttryck, elaktartade ombildningar, genomisk instabilitet, fertilitet och transgenerationella effekter är potentiella problemområden, förklarar Keith Baverstock under seminariet Toxicity of DU and the Road to a Global Ban i riksdagen. Baverstock är expert och var WHO:s rådgivare i strålningsfrågor 1991–2003.
Vidare risker rör bland annat potentiella mutationer och kromosomavvikelser. Effekterna är dokumenterade i bland annat hans egen forskningsrapport från 2006, något som blev ett genombrott och har inneburit att antalet forskningar om DU-effekter har ökat. Frågorna är känsliga, men forskningen pålitlig, enligt Baverstock.
– Fakta kring de flesta effekter kommer från det amerikanska försvaret. Anledningen till att sådana institutioner ger information trots att man skulle anta att de vill hålla det hemligt är att veteraner som har deltagit i krig har insjuknat, förklarar han.
Förbud i Belgien
I Belgien har aktivisten Ria Verjauw varit med och genomdrivit en framgångsrik kampanj mot DU. 25 organisationer samlades då för att kräva förbud mot DU-vapen. Där ingick bland annat fredsorganisationer, oberoende forskare och fackförbund. Beslutet kom den 22 mars 2007 och Belgien blev med det världens första land att förbjuda DU-vapen.
– 25 organisationer innebär många röster, förklarar Verjauw.
Den 2 juli 2009 skärptes lagen ytterligare då investeringar i DU svartlistades.
– Detta stoppar pengaflödet till producenter, säger Verjauw som anger Frankrike, USA, Storbritannien, Pakistan och Indien som länder som antingen har bekräftat eller med stor sannolikhet använder utarmat uran.
Förbud har nyligen också klubbats igenom i Costa Rica. Frågan har åter fått aktualitet i Sverige, även om det inte finns direkta indikationer på att det finns någon svensk inblandning i DU-användningen.
Vill bli föredöme
– Sverige bör spela rollen som föredöme och bli tredje landet i världen med förbud, tycker Torbjörn Björlund, riksdagsledamot (V) och en av initiativtagarna till seminariet i riksdagen.
– Det finns ju ingen anledning att ha dem, de skapar bara lidande, fortsätter han.
Även om det inte finns några bevis på att DU används på svensk mark är det uthyrningsbara militära övningsfältet NEAT en källa till oro.
– Frågan är om det har används i NEAT. Det är ett frågetecken. I Sverige har vi ett förbud mot alla kärnvapen, så kan även uran betecknas. Det är något att ta reda på. Det vi ska göra är att hålla frågan vid liv, säger Björlund.
Förutom i Vänsterpartiet har ledamöter i Miljöpartiet och Socialdemokraterna också engagerat sig i frågan.