Island – sagoön. Ett vindpinat landskap där marken ryker av den vulkaniska jorden. Det isländska Alltinget har sina rötter i det vikingating som hölls år 930 i Tingvalla. Island ses som världens äldsta demokrati och är det mest glesbefolkade i Europa – drygt tre invånare per kvadratkilometer. År 2006 hade landets 320.000 personer världens högsta levnadsstandard enligt Human Development Index.
Det liberalkonservativa Självständighetspartiet har dominerat politiken i närmare tjugo år. I början av 1990-talet stod fiskeindustrin för över 80 procent av landets export. På mindre än tio år blev antalet anställda inom finanssektorn tre gånger större än antalet inom fiskeindustrin.
Efter att den ekonomiska krisen brutit ut i höstas, tog staten över de största bankerna Kaupthing, Glitnir och Landsbanki. Därefter följde ett kursfall på ofattbara 96 procent. Under hösten och veckorna efter jul har stora demonstrationer skakat regeringen, som i förra veckan meddelade att den avgår.
Detta är den första regering som avgår som en direkt följd av finanskrisen. Tidigare hade statsministern lovat nyval i maj, men det blidkade inte demonstranterna och regeringen avgick. Den nya regeringen ska leda landet fram till nyvalet, som eventuellt tidigareläggs.
Ingibjorg Gisladottir är ordförande för socialdemokratiska Samlingsfronten och avgående utrikesminister. Hon är nyopererad och ställer inte upp som statsminister.
Steingrimur Sigfusson, ordförande för de vänstergröna, säger att partiet kommer att göra sitt bästa i den svåra situationen för Island.
– Man kan med säkerhet säga att ingen regering i Islands historia har fått ta itu med så många och komplexa problem som den som nu avgår, sade president Ólafur Ragnar Grímsson till EU Observer efter att statsminister Geir H. Haardes regering fallit.
Islands ekonomiska problem är långt ifrån över. Förtroendet bland konsumenter är det lägsta sedan mätningarna startade 2001. Det har fallit 23 procent jämfört med förra månaden, och 83 procent jämfört med för ett år sedan, enligt Reuters.
Regeringskrisen ställdes på sin spets när socialdemokraterna bland annat krävde att få överta statsministerposten, byta ut chefen för centralbanken Sedlabanki och genomföra lagändringar för EU-medlemskap, för att fortsätta regeringskoalitionen med konservativa Självständighetspartiet. Självständighetspartiet sa nej.
Inställningen till EU har fram till nu varit övervägande negativ från höger till vänster. Självständighetspartiet har länge motsatt sig ett EU-medlemskap. Socialdemokraterna förespråkar sedan länge EU-medlemskap medan Vänstergröna varit negativa, men nu sagt att de kan tänka sig en folkomröstning i frågan.
Bohlin: – Det blir tufft för den nya regeringen
– Vi i Nordiska rådet har ju inga pengar att gå in med, men vi kan finnas till hands och föra dialog. Det har nog stor betydelse men det räddar ju inte ekonomin.
Det säger Sinikka Bohlin (s) som är ordförande för Nordiska samarbetskommittén, en gren av Nordiska rådet.
Flamman når henne på telefon från Reykjavik, där hon suttit i möte i nära tolv timmar och är ”alldeles vimmelkantig”. Men berättar ändå om sina intryck.
Nyval kommer att hållas, två år i förtid.
– Det har funnits olika önskemål om tidpunkt men min bedömning är att det kan hållas tidigast i mitten av april. Alla partier måste nominera kandidater och få tid att hålla en valrörelse, säger Sinikka Bohlin till Flamman, och tillägger att även nya partier kan komma att ställa upp eftersom det råder så stort missnöje hos befolkningen.
– Det går också mycket rykten som det är för tidigt att säga någonting om, säger Sinikka Bohlin.
Hon menar att det är demonstrationerna som tvingat bort regeringen. ”Nästan halva Island har ju demonstrerat”, säger Sinikka Bohlin och tilläger att ingen islänning har förtroende för politikerna längre, varken i regering eller i opposition.
Läget blir mycket otacksamt för den nya regering som nu bildas.
– Man ska ju börja genomföra det program som IMF lagt fram. Det blir tufft för den nybildade regeringen som kanske måste ta obekväma beslut – och samtidigt föra en valrörelse och vinna väljare.
– Det viktigaste är att få ordning på valutan och ekonomin, och att återvinna folks förtroende för politiken.
– Vi har haft bra möten och diskussioner, berättar Sinikka Bohlin. Vi hoppas att den här svåra situationen kan börja vända.
Redan i våras förklarade Sverige att man kunde ställa ekonomiska garantier för valutan. Nu har Sverige ställt 6,5 miljarder i garantier genom Riksgälden.
De nordiska länderna avvaktade till IMF förklarade sig villigt att gå in för Island. Därefter kunde andra länder, enligt gängse förfarande, ställa ekonomiska garantier.
Däremot är lån från Ryssland inte längre aktuellt, enligt Sinikka Bohlin.
– Vi har ju ett gammalt samarbete i Norden, sedan andra världskriget.
Hon vill inte säga att Island nu är gisslan hos omvärlden.
– Island är inte det första landet i världen som fått hjälp via det här globala samarbetet. Men lån ska förstås betalas tillbaka och det finns en oro att det kommer att ta tid innan man står på egna ben igen.
– Det är ju ett enormt åtagande att betala tillbaka såhär stora lån. Men det finns en plan för att få till stånd arbetstillfällen och investeringar, säger Sinikka Bohlin.
– Investeringar måste man ju göra. När man är i kris måste man investera, annars blir krisen djupare. Och det lugnar också medborgarna, så att de återvinner framtidstro och ungdomar kanske inte flyttar härifrån.
Året innan krisen bröt ut var det inte en enda ungdom som planerade att flytta utomlands, enligt Bohlin. Nu verkar ungdomarna stå på kö.
– Det är de välutbildade som flyttar och försöker hitta jobb i andra nordiska länder, eller USA eller Kanada. Men nu är ju också problemet att arbetslösheten ökar i Norden i övrigt.
”Bränn bankerna!”
Lördag den 25 oktober 2008.
Den ekonomiska krisen, med dess konsekvenser, har nyligen brutit ut till fullo. Protester hålls i Reykjavik, Akureyri och Seydisfjördur. Tusentals människor kräver att statsministern och ledningen för centralbanken avgår. Demonstranter skanderar ”Bränn bankerna!” och bränner Landsbanki-flaggor.
Lördag den 1 november 2008.
Runt 2.000 demonstranter kräver statsministerns avgång i Reykjavik, i en av de demonstrationer som nu blivit återkommande varje vecka. Demonstranter använder till och med lastbilar i en karavan i tåget.
Lördag den 8 november 2008.
Bortåt 20 motorcyklar används idag vid demonstrationen utanför Alltinget. Det är tjockt av folk. Någon tar sig upp på Alltingets tak och hissar en egen protestflagga i parlamentbyggnadens takflaggstång. Polisen står lugnt med händerna på ryggen och tar efteråt omhand gärningsmannen under demonstranternas burop. Ett visst tumult uppstår när polisen försöker hindra fler demonstranter att ta sig upp på taket. I övrigt är demonstrationen som vanligt lugn, med såväl små barn som gamla och medelålders i folkmassan.
Måndag den 1 december 2008.
Vinden sveper över kullen ovanför Reykjavik och över statyn av Islands bosättare, vikingen Ingolfur Arnarson. Denna dag år 1918 blev Island delvis självständigt från Danmark. Men de tusentals demonstranterna firar inte självständigheten, utan visar sitt avsky mot regeringen och de stora bankerna.
En demonstrant kastar kött och ost mot regeringsbyggnaden och åkallar korparna att komma och fösa bort regeringen. Artisten Hildur Margretadottir håller en påle med ett konstgjort hästhuvud, som ska symbolisera förbannelse mot en fiende.
– Jag håller den mot centralbanken, säger hon.
En företagare vid namn Runar Birgisson ångrar bittert att hans röst i senaste valet hjälpte statsminister Geir Haarde till makten.
– Idag skulle jag inte rösta på någon av dem, säger han till International Herald Tribune.
– Jag skulle inte anlita dem till att städa min toalett.
Efter demonstrationen intas centralbanken Sedlabankis huvudkontor av hundratals demonstranter som kräver chefen David Oddssons avgång. De står intill polisens lyfta sköldar i huvudkontorets lobby och skanderar ”Ut med David” och ”Makten åt folket”. Denna demonstration, liksom de flesta andra, avslutas lugnt.
Lördag den 24 januari 2009.
Mellan 6.000 och 7.000 demonstranter deltar i det som blir den största demonstrationen sedan krisen startade i oktober. Protesterna utanför Alltinget har nu blivit dagliga. På måndagen meddelar statsministern sin avgång. Socialdemokraterna får uppdrag att bilda ny regering, utan det konservativa Självständighetspartiet som dominerat parlamentet i 18 år.