Allt sedan parlamentsvalet i Tyskland 2002 har PDS gått kräftgång i den tyska politiska debatten.
Efter att partiets utan konkurrens populäraste namn, Gregor Gysi, dragit sig tillbaka från delstatsregeringen i Berlin, klarade partiet inte av att ta sig över den fem procents spärr som krävs för att ta sig in i den tyska förbundsdagen.
Sedan dess har partiet, lett av den nu före detta ordföranden Gabriele Zimmer, plågats av mycket svåra interna motsättningar och många har frågat sig om det någonsin kan komma tillbaka på den nationella politiska scenen i Tyskland.
I sitt avskedstal anklagade Zimmer sin motståndarflygel för att egoistiskt ha saboterat partiet och använt det som sin egen lekstuga. En av de hon särskilt pekade ut var den vänstersocialdemokratiske profilen Diether Dehm som följdriktigt inte blev omvald av kongressen trots att han ställde upp.
Resten av de styrelseledamöter som deltagit i de inre stridigheterna hade hörsammat den nyvalde ordföranden Biskys vädjan att inte ställa upp för omval.
På kongressen uppmanades också Gregor Gysi av Bisky att göra ett återinträde i politiken på högsta nivå, något han inte direkt svarade på.
I sitt inlägg kritiserade han dock partiets linje i skattefrågor med att anklaga PDS för att ”vilja betala alla reformer med höjning av förmögenhetsskatten”, något han inte ansåg vara möjligt.
För ett av de mer spektakulära inläggen i kongressen stod en student som använde sin talartid som representant för Attac till att angripa partiets deltagande i nedskärningar på universiteten och avgiftsbeläggningar av studenter i Berlin. Den högste ansvarige utbildningspolitikern där representerar PDS. Gysi å sin sida hävdade att det får vara slut med att ”skicka folk in i regeringar och sedan lämna dem ensamma i kylan”. Kongressen avslog också ett förslag om att kräva att partiet drar sig ur regeringssamarbetet i Berlin.
”Framåt! Tillbaka in i politiken!” manade enligt närstående morgontidningen Neues Deutschland den nygamle ordföranden, och sade sig kunna veta vid nästa val 2006 om han lyckats i sitt ämbete eller ej. Om PDS då har en parlamentsgrupp igen anses han lyckats. I dag har PDS bara två direktmandat i den stora Förbundsdagen och räknas inte som partigrupp vid tillsättandet av utskott och dylikt.