På en lyktstolpe utanför Flamman-redaktionen i Hökarängen hänger fortfarande en bild på Ulf Kristersson. Det är en svartvit bild på den korte moderaten iklädd vit skjorta och slips. Det står ”Nu tar vi tag i Sverige”. Det är en slogan som saknar politik och riktning men som innehåller ett verb. Moderaterna vill ta ett tag om Sverige. Greppa Sverige. Ta Sverige vid strupen. De väntade i 50 år på att få vrida tillbaka utvecklingen, montera ner välfärden och krossa arbetarrörelsen. Fredrik Reinfeldt började och snart är det Ulf Kristerssons tur.
I måndags meddelade talmannen Andreas Norlén att han kommer ställa Ulf Kristersson som kandidat i en statsministeromröstning. Nu är det upp till riksdagen att rösta. Jan Björklund skrev i ett brev till Liberalernas medlemmar att han vill ”pröva Miljöpartiet först” och Centerpartiets Annie Lööf var besviken för att hon inte fick chansen att ”köra Alliansen och MP i botten”. Rätt så freudianskt, det sista.
L och C kommer rösta nej till Ulf Kristersson i denna första statsministeromröstning. Men de har också lovat dyrt och heligt att de kommer att rösta nej till Stefan Löfvén. De måste omvärdera något av besluten, annars förblir vi i ett dödläge.
Det är inget att hoppas på, men vi vet att högern brukar övervinna sin splittring när det väl kommer till kritan. De är både mer ideologiska och mer beslutsamma än vad den svenska vänstern och arbetarrörelsen är just nu.
Högern kommer inte att vänta med att driva igenom impopulära saker lokalt, sådär lite i skuggan av regeringsbildningen
Trots dödläge ska vi inte låta oss luras av att vi inte har fått en regering än. Det kan kännas som att ingenting händer politiskt, men de verkliga striderna pågår redan lokalt. I Stockholm har utförsäljningen och ombildningshetsen av allmännyttan redan påbörjats. I ett inslag i Ekot berättar Roland Sjögren, Kristdemokraternas gruppledare i Lyksele kommun om hur väljarna uppenbart är trötta på socialdemokratisk politik eftersom de efter 48 år släpper fram ett annat styre än S. Nu förbereder kommunens nya ledning införandet av valfrihet inom vård och omsorg.
”Det är ju ingen dramatisk fråga. Vi ska inte ersätta kommunal verksamhet med privat. Det är egentligen att möjliggöra alternativ och att människor får möjlighet att välja”, säger Roland Sjögren.
Högern kommer inte att vänta med att driva igenom impopulära saker lokalt, sådär lite i skuggan av regeringsbildningen. En chockdoktrin, när samhället och dess medborgare är desorienterade och i chock. Helt plötsligt bara finns ytterligare privatiseringar, sänkta ingångslöner och marknadshyror.
Det enda borgerligheten och Sverigedemokraterna har, är mer av det som bevisligen inte fungerar. Varken de nya högersamarbetena i kommuner och landsting eller en M-ledd regerings politik kommer att avspegla vad folket tycker i många frågor. Dels är svenskarna allt mer kritiska mot utförsäljningar, vinster i välfärden, och New Public Management. Dels är många C- och L-väljare väldigt negativa till SD. Resultatet kommer bli en historiskt svag regering.
Och då finns, trots allt, ett guldläge för vänstern. Att samla och skrika, att organisera och bilda opinion, att slå ner på varje liten sak en högerregering gör – det är vänsterns jobb. En vänster som i det läget spelar sina kort rätt och mobiliserar motstånd kan bli en mäktig opposition.
_____________________________________
Prova Flamman!
Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.