I förra veckan lämnade Byggnads och Elektrikerna sitt yttrande i det så kallade Lavalmålet, eller Vaxholmsmålet, till Arbetsdomstolen. De skriver att skadestånd inte kan bli aktuellt eftersom stridsåtgärderna var helt i enlighet med svensk lag.
”Begär utträde”
Byggnads ordförande Hans Tilly varnar för krav på utträde ur EU.
– Jag kräver att arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin förhindrar att EG-domstolens dom får genomslag på svensk arbetsmarknad. Något annat vore att backa från de krav vi hade inför vårt medlemskap i EU och det kan jag aldrig acceptera. Vi riskerar att få en EU-valrörelse som handlar om EU-medlemskapets vara eller icke vara.
– Själva grunden för vårt EU-medlemskap var att den svenska modellen skulle lämnas orörd, säger Tilly.
När Byggnads avdelning 26 i Gästrikland nyligen höll sitt årsmöte, ställde man i ett uttalande tre krav i prioriteringsordning:
1. Ändringar i Lissabonfördraget så att svenskt kollektivavtal garanteras
2. Säga nej till Lissabonfördraget
3. Begära svenskt utträde ur Europeiska unionen
Stoppa ”jobbtrafficking”
Inom Byggnads hölls också i förra veckan en ordförandekonferens. Den ställer i ett uttalande krav som handlar om att den svenska modellen, med två jämnstarka parter på arbetsmarknaden, ska gälla för allt arbete som utförs i Sverige. Byggnads ordförandekonferens kräver att regeringen, i god tid före riksdagens behandling av Lissabonfördraget, ger besked om hur EG-domstolens dom ska förhindras få genomslag på den svenska arbetsmarknaden. Den kräver också att regeringen vidtar åtgärder för att främja seriösa företag och stoppa den ”jobbtrafficking som nu ökar”.
– Jag tror inte folk förstår att Lavaldomen är en av de största råsoparna vi fått, säger Johan Lindholm, ordförande för Byggettan.
– De som kommer att få lida av det här är våra medlemmar.
Lagbasarna kräver politiskt strejk
Den 10 april hölls ett möte för lagbasarna i Byggettan i Stockholm. I ett uttalande kräver lagbasarna att riksdag och regering aktivt verkar för att inte att politiska frågor ska avgöras av EG-domstolen och att svenska kollektivavtal blir allmänt bindande för företag verksamma inom landet. Dessutom riktar lagbasarna krav till sitt förbund och till LO, som handlar om att svensk fackföreningsrörelse ska överväga att inleda en diskussion om folkomröstning om utträde ur EU om inte kollektivavtalets värde kan befästas inom EU:s regler, samt att ”LO aktivt verkar för en landsomfattande politisk strejk” om inte regeringen ”fullt och fast i EU arbetar för att försvara och befästa den svenska modellen och kollektivavtalets allmänna giltighet inom landets gränser”.
EU-debatt
Den 22 april håller EU-parlamentet debatt om utstationeringsdirektivet, med anledning av Laval/Vaxholmsdomen och de två andra uppmärksammade domarna, Rüffert och Viking.
Också i EU-kommissionen har domarna lett till en ny diskussion om en eventuell översyn av direktivet, enligt uppgift till TT.
Sossar säger ja men nej till Lissabon-fördraget
Skånes socialdemokratiska partidistrikt vill vänta med att ratificera EU-fördraget.
På distriktskongressen togs beslutet att säga ja till det nya EU-fördraget, men att Sverige väntar med att ratificera det till dess att kollektivavtalen kan garanteras.
– Det måste först klaras ut, innan Sverige ratificerar, säger Helene Fritzon, ordförande för socialdemokraterna i Skåne.
Socialdemokraterna kommer aldrig att kunna vidta en enda åtgärd som vare sig tummar på strejkrätten eller styrkan i svenska kollektivavtal, menade Peter Hultqvist, ordförande i Socialdemokraterna i Dalarna på distriktsårskongressen i helgen.
Stockholms arbetarekommun kräver, efter sitt årsmöte i helgen, tydliga utfästelser från regeringen om rätt till svenska kollektivavtal och stridsåtgärder innan Lissabonfördraget ratificeras.