Aktivistnätverket Extinction Rebellion (XR) blev världskänt efter att Greta Thunberg uttalat sitt stöd för dess tidiga aktioner år 2019. I Storbritannien växte det till ett nationellt samtalsämne och i resten av världen dök lokalgrupper upp en efter en. Rörelsen ägnar sig ofta åt civil olydnad med målet att störa stadslivet och industriella verksamheter och på så vis tvinga omvärlden att se dess budskap.
Men vad ska budskapet vara? På en grundläggande nivå liknar det Thunbergs skolstrejkgrupp Fridays for future: klimatkrisen är akut och kräver akuta lösningar. Men eftersom gruppen är löst organiserad och saknar formell ledning har den redan från början präglats av konflikter om vilka lösningar som ska förespråkas.
De senaste veckorna har det lett till flera kontroverser på en av gruppens största mediekanaler: dess internationella Facebooksida. I ett antal uppmärksammade inlägg har det skrivits om ”goda nyheter från McDonalds” i samband med lanseringen av en ny vegoburgare, länkats till en artikel om att eltraktorer är framtiden och skrivits ett irriterat inlägg om andra miljögrupper som protesterar mot storskaliga solcellsparker.
Inläggen ligger i skrivande stund kvar och har mötts av kraftiga protester i kommentarsfälten från nuvarande och tidigare XR-engagerade, såväl svenska som utländska. Gruppen gör i många sammanhang en poäng av att inte lägga fram en specifik politisk lösning på klimatkrisen och företräds i regel av människor som vill se en uppgörelse med det moderna industrisamhället, konsumtionen och tillväxten. Rent formellt samlas de kring tre krav som formulerades av den lilla brittiska vänskapskrets som sådde fröet till den globala rörelsen: Politikerna ska utlysa nödläge för klimatet och den biologiska mångfalden, agera för netto-nollutsläpp till år 2025 och införa medborgarråd som fattar beslut om hur det ska gå till.
Organisationen har ingen särskild kanal för att korrigera eller ytterligare definiera kraven. Men i några av de mest lajkade kommentarerna på de kritiserade facebookinläggen skrivs ”ni är inte det XR jag känner”, ”blir vi kapade?” och ”detta är förräderi”.
Flamman har varit i kontakt med en handfull personer som är eller har varit engagerade i XR. Samtliga säger att de inte kan avgöra om det rör sig om ett försök att lägga an en ny, mer reforminriktad politisk linje eller om det helt enkelt handlar om att en enskild administratör på Facebooksidan har en utstickande hållning.
Joakim Andrén, som tidigare var en av de mest engagerade personerna i XR Stockholm men nu har avsagt sig sina uppdrag, säger att han har sett liknande problem tidigare.
– XR har en ambition om att vara en väldigt decentraliserad rörelse, men det finns många motstridiga ambitioner och riktlinjer om hur rörelsen ska organiseras. Det har ofta lämnat utrymme åt rätt godtyckliga maktfördelningar, att personer ofta råkar snubbla in i inflytelserika positioner och stora mandat som är svåra att återkalla.
Följaktligen är anledningen bakom de senaste utspelen svår att lokalisera, enligt Andrén.
– Det kan lika gärna vara så att administratörerna för Facebooksidan var utbrända och desperat tog in första bästa ersättare som råkade vara en ekomodernistisk systemvänlig McDonalds-älskare, snarare än att det har skett ett större maktskifte i XR.
Martin Smedjeback, som främst är engagerad i djurrättsfrågan, deltog i XR:s aktionsvecka i Oslo i slutet av sommaren och blockerade en av stadens mest trafikerade gator. I skrivande stund pågår rättegången mot honom och ett antal andra demonstranter i Oslo Tingshus. Smedjeback säger till Flamman att han anser att XR:s budskap är att det krävs kraftiga politiska förändringar för att lösa klimatkrisen och att de måste gå bortom enskilda konsumenter. Samtidigt vill han nyansera kritiken mot inlägget om McDonalds-burgaren.
– När företag, även stora och i övrigt dåliga företag, gör framsteg så tycker jag man kan säga att det är ett positivt steg. Utan att säga att företaget i sig är jättebra. Man kan hylla en handling utan att hylla institutionen. Men det är en hårfin gräns, och ska ju tolkas rätt också.