I två propositioner vill regeringen slutligen implementera EU:s önskan om ett utökat transportörsansvar där i första hand flygbolag ska kunna bötfällas om de inte säkerställer att möjliga asylsökande har alla papper i ordning.
För detta har de stöd från moderaterna.
Bakom förslaget om att ett avvisningsbeslut också ska ange destination finns brett stöd, efter att SVT:s Uppdrag granskning för ett par år sedan visat hur Ghana använts som dumpningsort för afrikaner.
Dessutom vill nu regeringen att en asylsökande som fått avslag inte skall kunna lämna in en ny ansökan (NUT), och att dagersättningen skall sänkas för dem som kommit med falska papper och inte hjälpt till att säkerställa sin identitet.
Kritikerna menar att detta inte löser några problem utan bara ytterligare flyttar skuldbördan för en havererad flyktingpolitik till den enskilde.
– Det är lite av självmordsproposition från regeringens sida. Man chansar helt enkelt, säger riksdagsledamoten Sven Brus (kd).
Följetongen om nedläggningen av Utlänningsnämnden lär dock fortsätta. Det har gått över två år sedan riksdagen beslutade om detta, och sex partier står ännu kvar vid förslagen från Nipu-kommittén om hur asylärenden ska hanteras. Men inget har hänt.
– Alla är överens om att det viktigaste är den nya instansordningen med tvåpartsförfarande och domstol, säger Mona Jönsson (mp).
Kristdemokraternas, vänsterpartiets och miljöpartiets respektive motioner vill hålla fast vid principen ”inga ja till regeringens förslag innan Utlänningsnämnden lagts ned” och helt enkelt avslå regeringsförslagen.
Men folkpartiet och moderaterna har ändå lämnat en öppning för att nu säga ja till NUT-avskaffande. Erik Ullenhag (fp) menar att partiet inte ändrat sin politik – däremot kan det ha uppfattats så, vilket i så fall delvis kan skyllas på otydligheter i partiets yttre budskap, erkänner han.
I likhet med moderaterna villkorar fp dock sitt ja med att det ska ske i ett större sammanhang. I stället för förändringar i enskilda frågor, vill de ha en helhetsdiskussion där instansordningen och Utlänningsnämndens nedläggning beslutas och genomförs samtidigt. Allt ska helst genomföras till årsskiftet, menar fp och m.
Ska villkoren tolkas som att sexpartifronten därmed är bruten? Nej, enligt moderaterna och folkpartiet.
– Mycket kan avgöras i utskottet, och det finns många lösa ändar, säger Per Westerberg (m).
M och fp hotar med att om inte ett konkret förslag till nedläggning av utlänningsnämnden kommer snart, bör riksdagen lagstifta själv utan att invänta regeringen. Skillnaden dem emellan är dels att m också vill ha med frågan om arbetskraftsinvandring, vilket fp visserligen skulle vilja men enligt Ullenhag inte är möjligt.
Ullenhag säger att fp:s ställningstagande handlar om ”förhandlingsinspel för att bryta dödläget” – ett initiativ som han hoppas få fler bakom inför utskottsbehandlingen i mars.
Men mp och kd tvekar kring den taktiken.
– Det hade varit mycket enklare om det blivit en gemensam sex-partimotion, men nu blir det spännande att se vad som händer i utskottet, säger Mona Jönsson (mp).
– Folkpartiet svänger runt som en jo-jo i sin argumentation och sina ställningstaganden, kommenterar Sven Brus (kd).