Nobelpriset i litteratur för 2012 tilldelas den kinesiske författaren Mo Yan. Akademien fortsätter att vara snål mot kvinnor, även om det har blivit lite bättre under 2000-talet, är det fortfarande inte fler än tolv kvinnliga författare som har befunnits värdiga. Det är lite mer än en tiondel.
Noterbar är också Akademiens fortsatta avoghet mot Nordamerika.
Ännu en man alltså, dock inte en europisk man, och det är naturligtvis positivt. Även om Akademien frånsvär sig alltid med emfas andra kriterier än de strikt litterära, kan det onekligen inte bara vara en tillfällighet att det är det andra priset till Kina under 2000-talet. Undrar just vad man säger i Japan om det?
I Kina, där det nationella självhävdelsebehovet är mycket starkt, slår man säkert nu klackarna i taket. Så mycket mer som Mo Yan är medlem i kommunistpartiet, och räknas som en kritiker ”inifrån”, till skillnad från pristagaren från 2000, Gao, som numera är en icke-person i Kina.
Mo Yan är också relativt ung, han är 57 år, och det är rena barnet i Nobelsammanhang. Han kommer från mycket enkla omständigheter på den kinesiska landsbygden, och skaffade sig utbildning genom att ta värvning i armén. Där fick han så småningom tjänstgöra som författare! Det är tydligt att den kinesiska armén skiljer sig väsentligt från vad vi är vana vid från militära miljöer.
Jag måste erkänna att jag inte har läst någonting av Mo Yan, men vet att han räknas som en av Kinas främsta moderna författare. Han är en berättande författare, hans stil jämförs ibland med den magiska realismen, och han anses som ganska lättillgänglig. Flera av hans böcker har också filmats.
Handlingen i Mo Yans romaner utspelar sig på landsbygden bland fattiga bönder, och beskriver konflikterna som uppstår i mötet mellan den agrara miljön och det moderna livet, ett tacksamt och aktuellt ämne i dagens Kina. Romanerna täcker fristående in hela 1900-talets kinesiska historia.
Årets pris är en mycket välförtjänt fjäder i hatten för det lilla förlaget Tranan, som under många år har med envishet, kunnighet och engagemang utöver det vanliga spridit litteratur från all världens avlägsna hörn och okända språkområden.
På svenska finns tre romaner av Mo Yan: Det röda fältet (1997), Vitlöksballaderna (2001), och Ximen Nao och hans sju liv (2012).