Politikerveckan i Almedalen utanför Visby är numera en institution i svenskt samhällsliv. Då den etablerade politiken och lobbyisterna inte lockar sociala, radikala rörelser anordnas därför Alternativa politikerveckan (APV) för sjätte året i rad.
”APV finns till som ett alternativ till Almedalens slutna mötesrum och för att ta ner den ensidiga debatten från politikernas höga podium. En plattform där politiken är såväl för oss, som av oss”, förklarar arrangörerna själva på sin hemsida.
Patrik Palm sitter i samordningsgruppen för arrangemangen, som ska innehålla ett 50-tal aktiviteter. Han ger sin syn på vikten av den alternativa politikerveckan.
– Den fyller två viktiga roller. Dels är den alltid en kritisk röst mot Almedalsveckan. I och med att vi syns så är det en kritisk röst till externa debatter, i media och på stan. Sedan är det även ett forum där vi faktiskt får chansen att diskutera politik, förklarar han.
Brett utbud
Brian Palmer är amerikansk socialantropolog verksam vid Uppsala universitet och samhällsdebattör. Han deltar själv i alternativa politikerveckan, och pekar på den roll politikerveckan har.
– ”Mainstream”-veckan har mest plats för mer etablerade organisationer. Särskilt för näringslivets lobbyister och de politiska partierna, myndigheter och konsultföretag, säger han till Flamman.
Det alternativa utbudet är tydligt i evenemangsurvalet. Palmers egen workshop behandlar ämnet om hur man granskar makthavare.
– Det är för att förstå lobbyverksamhet både i det formella och informella, att förstå hur mingel, som ser ut som en trevlig sommarfest, kan vara en möjlighet för ett gasföretag som vill bygga en gasledning mellan Ryssland och Tyskland att vinna politiskt stöd. De kan få inflytande, menar Palmer.
Nya perspektiv
Ett av de inslag som varit återkommande i den Alternativa politikerveckan är den feministiska och antirasistiska föreningen Varken hora eller kuvad (VHEK). För fjärde året i rad medverkan gruppen. Amineh Kakabaveh är ordförande för VHEK som bjudit in gäster från Frankrike för att föreläsa.
Vad kommer just era inslag bidra med på Gotland?
– Att lyfta fram människans vardag! Ingen tänker på att det är viktigt att trampa på ömma tår och visa en verklighet som faktiskt är ett faktum för många, både när det gäller Frankrike och Sverige. Det är långt ifrån fjärran, säger Kakabaveh till Flamman.
Föreningen har en internationell inriktning och motsvarande VHEK-organisationer finns på andra platser också, men stöter samtidigt på motstånd. Detta har bland annat skett i Marocko där gruppen förbjudits. Samtidigt är feministdebatten i Sverige i många avseende skev, menar Kakabaveh.
– Kvinnofrågan är inte prioriterad just nu, det finns seminarier, men inte utifrån en förortsfeminism och ungdomars situation, säger hon.
Deltagarna menar att den Alternativa politikerveckan erbjuder unika förutsättningar för att lyfta fram obekväma frågor. Brian Palmer menar att lobbying blir synlig.
– Det är en fantastisk möjlighet för aktivister och engagerade medborgare från alla möjliga rörelser att få en inblick i vad som händer när lobbyister vill imponera på den höga byråkraten från miljöverket eller en riksdagsledamot. De här processerna brukar inte vara synliga, säger Palmer om sitt eget bidrag, ett av många som blir vänsteralternativet till den mer etablerade politikerveckan i Almedalen.
Kritiska röster samlas på Gotland
Den alternativa politikerveckan börjar den 28 juni. En vecka framåt anordnas ett komplement till Almedalsveckan där politiker- och lobbyeliten samlas.