– Wow! Tack vare mina påtryckningar kommer utvisningar och deporteringar i stor skala att inledas. Det var på tiden.
Så sammanfattade den republikanska presidentkandidaten Donald Trump beslutet från The Department of Homeland Security i en tweet. 8 000 kubaner har suttit fast i Costa Rica under tre månader sedan Nicaragua vägrade att bli ett transitland för vad president Daniel Ortega betraktar som ett politiskt spektakel. ”Den som står för festen ska också betala kalaset”, sa Ortega med hänvisning till USA:s migrationspolitik mot Kuba.
Costa Ricas president Luis Guillermo Solis befann sig i en desperat situation. De centralamerikanska ländernas samorganisation Sica och Mexiko beslutade i slutet av december att kubanerna kunde flyga från Costa Rica till San Salvador och därifrån resa landvägen till Mexiko-USA.
Extrem fattigdom och våld
Samtidigt med att de första kubanerna anlände till USA de första dagarna i januari genomförde USA-polisen räder och jagade papperslösa centralamerikaner och mexikaner. Bara under en dag grep polisen 121 centralamerikaner. I USA har de arbetat för 3–7 dollar i timmen – moderna slavlöner som ändå gör att familjerna i hemländerna överlever.
Tusentals centralamerikaner deporterades under januari från USA. Många av dessa var minderåriga barn som anlänt ensamma till USA. De landade i hemländer där den extrema fattigdomen uppgår till 20–40 procent medan den relativa fattigdomen omfattar 55–70 procent av befolkningen. De har flytt från fattigdomen och det extrema våldet som registreras i mordstatistiken: 45–90 mord per 100 000 invånare – de högsta siffrorna i världen.
Obama gråter
Från USA lyfter varje vecka 14 plan som deporterar papperslösa centralamerikaner. Enligt säkerhetsministern Jeh Johnson greps 331 333 personer 2015 vid gränsen till Mexiko. Mexikansk polis grep mellan januari och oktober förra året 30 000 centralamerikanska barn och minderåriga som försökte ta sig till Mexikos gräns mot USA. 11 034 av dessa barn var i åldern 0–11 år. År 2014 anlände nästan 60 000 barn och minderåriga utan förälder eller vuxet sällskap till USA. De flesta har successivt skickats tillbaka.
– Cynismen har ibland inga gränser, som när USA:s president Barack Obama grät på en presskonferens när han kommenterade hur skolbarn i USA hade massakrerats. I Centralamerika gråter både barn och föräldrar inför en framtid som för varje dag ter sig allt hårdare och omänsklig. I Costa Rica finns det knappast någon familj som inte har en papperslös anhörig i USA. Och nu jagas de medan kubanerna tas emot med stora famnen, säger Trino Barrientos, generalsekreterare i det costarrikanska vänsterpartiet Vanguardia Popular till Flamman.
Kubaner får uppehållstillstånd
Samtidigt med dessa massdeporteringar anlände de första kubanerna till Miami från Costa Rica. De anländande kubanerna får efter en formell process permanent uppehållstillstånd i USA och kan omedelbart söka jobb eller börja studera. Detta privilegium bygger på en ”Kalla Kriget-lag” från 1966. Den säger att den person som lämnar Kuba har rätt till permanent uppehållstillstånd i USA när den sätter en fot på amerikanskt territorium. Lagen har stimulerat illegal utvandring under ett halvt sekel i tron att den tillsammans med blockaden skulle knäcka revolutionen. Sedan 2012 kan kubaner som vill lämna landet göra det utan att ange motiv. Men den 17 december 2014 tvingades Obama erkänna att denna isoleringspolitik i stället hade isolerat USA från världssamfundet.
Minskade antal visum
USA har under alla år haft en kvot på 19 500 visum per år för kubaner som ansöker om att resa till USA. Men USA har aldrig uppfyllt kvoten utan stimulerar den illegala utvandringen från Kuba, hävdar dess kritiker. För 2015 sänktes denna kvot till 10 000 visum.
Den nya paradoxala situationen har alltså uppstått att Kuba ger grönt ljus till alla medborgare att legalt resa till utlandet medan USA halverar antalet inresevisum för kubaner trots att Vita Huset påstår att det nu råder normala relationer mellan de bägge länderna.
I slutet av december 2015 undertecknades också ett nytt avtal mellan USA och Kuba som ger flygbolag i USA rätten att sätta in 20 flyg per dag mellan de bägge länderna. Varför då inte slopa kravet på visum för kubaner som vill till USA och varför tvinga dem att riskera livet på en resa som är 25 gånger längre än ett direktflyg mellan Havanna och Miami?