BOGOTÁ När Venezuelas president Hugo Chávez startade byggandet av skolor för de fattigaste i början av 2000, rasade oppositionen. I dag är den mer lågmäld. Det kubanska projektet Yo sí puedo offentliggjordes med målet att lära 1,5 miljoner venezuelanska analfabeter att läsa och skriva och dessutom stimulera dem att fortsätta till universitetet.
I dag använder sig många länder av detta kubanska projekt. Ecuador är ett exempel. Den ecuadorianska dagstidningen El Comercio reste ut till distriktet Cotacachi och träffade elever från indianbefolkningen. Här uppgår analfabetismen till 22,5 procent bland de 37 254 invånarna.
Rosa Isabel Guitarra är en typisk 30-årig kvinna som aldrig hade möjligheten att studera eftersom hennes föräldrar var fattiga.
– Jag har fyra barn, men bara min 8-årige son Fernando går i skolan, det finns inte pengar för fler. Min äldsta dotter Jessica som är tio år studerar nu tillsammans med mig på kvällarna. Och jag är så glad för att vi kan studera i alfabetiseringsprojektet.
Yo sí puedo har utarbetats på Kuba av Instituto Pedagógico Latinoamericano y Caribeño de la Cátedra de Adultos.
Hon dyker upp på varje lektion fem dagar i veckan, lärarinnan Angela. Men inte fysiskt närvarande utan framträder i videofilmen. Dessa videolektioner är verktyget i alfabetiseringskampanjen. I Cotacachi har kommunen satsat 50 000 dollar för vilka de köpte in tv-apparater, videoapparater, pennor och andra hjälpmedel. Kuba skickade över videokassetter till eleverna i de 65 klasserna. Videolektionen leds av en frivillig student från det lokala högstadiet. I Cotacachi ska ytterligare 1 200 analfabeter börja studera.
Leonidas Iza, ordförande för den mäktiga indianorganisationen Conaie, har redan undertecknat ett avtal om att starta alfabetiseringsprojekt i provinsen Cotopaxi, som ska ledas av kubanska tekniker.
Men det är i Venezuela som de mest ambitiösa utbildningsplanerna pågår. Den 30 april examinerade president Hugo Chavez 100 000 venezuelaner från alfabetiseringsprojektet Misión Robinson under en stor ceremoni i Caracas.
– Jag känner mig stolt över att vara venezuelan och stå i er tjänst och bidra till en så nobel uppgift som denna, sa Chávez.
– Misión Robinson är en befrielseprocess där dess deltagare går vidare som frihetsledare. Därför är denna händelse mer än en examenshögtid, det är en befrielseakt.