Sociala medier brukar räknas som ett demokratiskt verktyg. Samtidigt är varken Facebook eller Twitter några fria plattformar, vilket kan göra att företagen väljer att plocka bort stötande inlägg. Vad som räknas som stötande kan ibland ligga ganska långt ifrån vad de flesta upplever som stötande.
En länk till en text med rubriken ”Varför måste kulturen vara vänster?” följt av en sida med snarkningar blev för mycket för Facebook. I alla fall tillfälligt. Länken klassades som stötande och blockerades från Facebook i två dagar. Sedan kom den tillbaka lika oförklarligt som den försvunnit.
Problematiskt
Johannes Klenell, redaktör på tidningen Galago, som stod bakom länken tror att människor som egentligen ville trycka på en ”ogilla-knapp” istället valde att anmäla inlägget och att det kan ha gjort att sajten tillfälligt tog bort länken.
– Jag tror inte på någon konspiration från Facebook, men det är klart att det är problematiskt om det är så att inlägg som får många anmälningar på sig hellre tas bort, särskilt om det gäller vänster-höger-debatter och människor skulle komma på att utnyttja det.
Han tar det hela med ro, men tycker det är synd att länken försvann under så lång tid, särskilt som det var många som delade länken under de här dagarna.
– Den borde egentligen ha kommit tillbaka på tio minuter, nu tog det två dagar.
Flamman har hört talas om fler fall där till synes harmlösa länkar till satirsidor eller politiska bloggar har blockerats av Facebook, antingen temporärt eller permanent.
Team på Irland bedömer
– Ibland sker misstag, det blir en bedömning från fall till fall, säger Frida Löwengren, presstalesperson för Facebook i Norden.
Hon kan inte uttala sig om vad som hänt i det specifika fallet, men generellt säger hon att de anmälningar som kommer in bedöms av ett specialistteam på Irland.
Kan det vara så att ett ärende prioriteras upp om det får många anmälningar?
– Det kan vara så, men det finns flera andra parametrar som de också går efter.
Om man har fått ett inlägg eller en länk blockerad och tycker det är felaktigt råder Frida Löwengren att klaga på facebook.com.
– Men först bör man verkligen titta igenom reglerna och se att man inte brutit mot någon av dem.
Facebook har tidigare kritiserats för att ta bort bilder på ammande kvinnor som visar för mycket av brösten och målningar av Anders Zorn.