Både anhängare till regeringen och oppositionen gick den 12 februari ut på gatorna. Myndigheterna hade tillåtit oppositionen att demonstrera. Under demonstrationen utsattes åklagarämbetets byggnad för mordbrand. Hela husfasaden förstördes och bombarderades med stenar, brandbomber och andra föremål som perforerade glasrutor och väggar.
Anklagas för kuppförsök
Regeringen Nicolas Maduro anklagar oppositionen för att vilja genomföra ännu en statskupp mot den valda regeringen. Redan år 2002 försökte oppositionen störta den dåvarande presidenten Hugo Chávez. Efter upploppen drog regeringen in sändningstillståndet för den colombianska TV-kanalen NTN24, som anklagas för att aktivt delta i vad regeringen anser vara kupplaner. TV-kanalen ägs av Carlos Ardila Lülle, en av världens 300 rikaste personer, enligt tidskriften Forbes. Chef för NTN24 är Claudia Gurisatti, som studenterna på Colombias största universitet, Universidad Nacional, år 2001 beskrev som en ”paramilitär med mikrofon”.
Leopoldo Lopez, ledaren för oppositionspartiet Voluntad Popular (Folkviljan), bekräftade på en direkt fråga att demonstrationernas mål var att störta regeringen.
”När får vi se ett slut på det här?” frågade Jean-Guy Allard, en kanadensisk reporter.
– När regeringen som styr oss har petats bort, var svaret.
Lopez gick under jorden efter att myndigheterna utfärdat en arresteringsorder mot honom. Venezuela reagerade på USA:s krav att arresteringsordern skulle dras in med att utvisa tre USA-diplomater.
– Åk tillbaka till Washington, konspirera där istället och lämna Venezuela i fred. Ingen regering i världen ska komma hit och säga vad vi ska göra, dundrade Maduro inför världspressen i måndags.
Påminner om år 2002
Jorge Nava tillhör en mc-grupp som stöder regeringen Maduro.
– Vi var cirka 120 i mc-gruppen som leddes av kommendant Juan ”Juancho” Montoya. När vi hörde de första skotten, stannade Juancho och ropade: ”De skjuter. Var försiktiga! Vi kör uppåt”, berättar Nava.
– Han skulle just sätta sig på sin mc när skottlossningen bröt ut från alla håll. Han tog sig i ansiktet med handen och rasade ner i gatan. Från huset kastade de brandbomber över oss samtidigt som de besköt oss. Längre ner på gatan såg vi hur en oppositionell låg på marken med automatgevär och avlossade flera skott mot oss.
Samma vapen som dödade Juan ”Juancho” Montoya dödade även den 24-årige oppositionelle Bassil Da Costa. Mycket talar för att tillvägagångssättet är detsamma som vid oppositionens kupplaner i april 2002. Då låg krypskyttar utplacerade på hustaken och sköt mot både oppositionens demonstration, men framför allt mot Chávezanhängare som hade omringat presidentpalatset för att stoppa statskuppen. Genom morden fick oppositionsledarna sina ”martyrer” och förevändningen för att legitimera sin plan att störta Chávez.
Advokaten Eva Golinger, expert på USA:s verksamhet i Latinamerika, menar att man använder sig av sociala medier i dag som Twitter och Facebook. De fanns inte år 2002, men utgör i dag ”en medial vapenarsenal” i den politiska kampen.
– Där publiceras vad som helst, som manipulerade foton eller videos utan substans, källa eller bevis, påpekar Golinger.
Oppositionen inte enig
Men till skillnad från år 2002 är oppositionen inte enig i sin strategi att störta regeringen. Leopoldo Lopez fick nobben av oppositionens presidentkandidat Henrique Capriles när denne i början av februari bjöds in för att delta i de konkreta planerna för att störta regeringen Maduro i vad som döptes till ”Plan Salida” (Plan Utgång).
– Vi kommer inte att delta. Vår agenda är social. Vi tror varken på våldsamma ”utgångar” eller på ”utgångar” via statskupper, underströk Capriles.