– Vi vill förhandla i kronor och inte i procent, säger Lars-Anders Häggström, förbundsordförande i Handels.
Knäckfrågan i konflikten gäller framför allt lönen, där arbetsgivarsidan har föreslagit 2,6-procentiga löneökningar, vilket ligger i linje med vad andra LO-förbund har avtalat om. Handels pekar på att det skulle innebära ungefär 550 kronor mer i månaden för en Handelsmedlem, vilket är cirka 200 kronor mindre än vad exempelvis en byggnadsarbetare tjänar på sitt avtal. Det i en grupp som redan är eftersatt lönemässigt.
– Varför är det så mycket mer värt att slå in en spik?, frågar Lars-Anders Häggström och menar att det handlar om en diskriminering av typiska kvinnoyrken.
Kraftfullt varsel
Frågan en del ställer sig är varför ni inte varslade om strejk till påsk?
– Vi har gjort bedömningen att påsken har spelat ut sin roll. Det här är ett kraftfullt varsel i sig.
Totalt berörs drygt 5 600 anställda på 65 arbetsplatser. Många arbetsplatser som berörs är lager, vilket kan ge en större effekt, då lager ofta förser flera butiker med varor.
Lars-Anders Häggström säger att han hoppas få arbetsgivarsidan att förhandla.
– Men självklart finns det en gräns även där.
Ett problem som han pekar på är att motparten Svensk handel är oerhört uppknutna till Svenskt näringsliv.
– Vi har en samordning inom LO, men vi är fria att sluta avtal. Våra beslut överprövas inte någonstans. Det gör deras.
Svensk handel har i ett uttalande gjort klart att ”konfliktviljan är god” bland deras företag.
– Handels varslar om en strejk som drabbar både företag, medarbetare och konsumenter. Detta för att tvinga fram löneökningar på nivåer långt över vad andra fackförbund har fått, säger Svensk Handels vd Dag Klackenberg.
Strejken är utlyst till den 13 april. Nyligen gick tio LO-förbund ut med att man stödjer Handels krav. ”Det kommer inte att äventyra svensk ekonomi men det kommer att skapa en mer jämställd arbetsmarknad och ett mer jämställt Sverige”, skriver man bland annat i en debattartikel i Aftonbladet.