Låginkomsttagare får oftare avslag på ersättning från Försäkringskassan än höginkomsttagare. Det visar en granskning som Riksrevisionen har gjort.
– Vi kan konstatera att det är så, däremot har vi inte gått in på vad det kan bero på, säger Sofia Lidström, projektledare vid Riksrevisionen, till Flamman.
Granskningen visar också att yttrande från en försäkringsläkare oftare finns med i beslutet när den försäkrade är låginkomsttagare. Nu begär Riksrevisionen att Försäkringskassan undersöker vad skillnaderna kan bero på.
Fysiskt krävande jobb
En tänkbar förklaring som Sofia Lidström nämner är att personer med lägre inkomster oftare har fysiskt krävande arbeten och nekas ersättning då de inte klarar av sitt vanliga jobb, men fortfarande har kvar en viss arbetsförmåga för ett lättare jobb. Om skillnaderna även kan bero på diskriminering kan hon inte svara på.
– Nej, vi kan bara spekulera i orsaker.
Dessutom visar granskningen att Försäkringskassan ofta fattar beslut på otillräckligt underlag.
– I 73 procent av de fall vi granskat finns brister i underlaget. Det ökar risken för felaktiga och rättsosäkra beslut, säger Sofia Lidström.
Birgitta Målsäter på Försäkringskassan vill inte dra för långtgående slutsatser av utredningen.
– Men vi tycker det är viktigt med likabehandling oavsett om det rör sig om kön, nationalitet eller inkomst, vi kommer att titta på det här.
Vad det gäller det höga antalet beslut med bristande underlag ska Försäkringskassan, åtgärda det. Men ingen ska ha kunnat nekas ersättning på grund av dåligt beslutsunderlag.
– Nej, för att neka sjukpenning krävs ett komplett beslutsunderlag.