Det är lagligt för arbetsgivare att ge anställda sämre förmåner vid föräldraledighet. Detta enligt två nya domar från Arbetsdomstolen. Det första fallet gällde tre personer vid tidningen Bohusläningen som varit föräldralediga under delar av 2006. När företaget beslutade att ge samtliga anställda en belöning för väl utfört arbete fick de föräldralediga betydligt mindre pengar.
Det andra fallet gällde en kvinna vid ett företag i Malmö som inte fått någon pensionspremie utbetald av arbetsgivaren under ledigheten. Detta gjorde att hon förlorade runt 75.000 kronor. Företaget menade att premien var en form av lön och därför inte behövde betalas när kvinnan fick föräldrapenning.
Diskrimineringsombudsmannen (DO) ansåg att fallen stred mot det tämligen nya förbudet mot att missgynna föräldralediga. Lagstiftningen kom till 2006 och var tänkt att gälla alla former av negativ särbehandling, så som lön, arbetsuppgifter, omplaceringar och uppsägningar.
Men Arbetsdomstolen gick på arbetsgivarnas linje i båda fallen.
Kollektivavtal kan göra skillnad
– Vi menar att det inte rörde sig om lön i något av fallen. I fallet med Bohusläningen var det en förmån som arbetsgivaren ensidigt hade beslutat om, ungefär som en julgåva, säger Magnus Jacobson, pressansvarig på DO, till Flamman.
Han påpekar även att kollektivavtal vanligen innehåller överenskommelser om pensionsinbetalning under föräldraledighet.
– Därför är det extra viktigt att se över vad som gäller om ens arbetsgivare inte har kollektivavtal.
Enligt Magnus Jacobson får DO ofta frågor om vad som gäller kring lön, bonusar och förmåner vid föräldraledighet.