Den senaste covidmutationen, omikron, utlöste global panik förra fredagen. Börsen föll, flera länder införde nya reserestriktioner och världhandelsorganisationen WTO sköt upp sitt planerade ministermöte i Genève. Tanken på att gå mot nedstängda julhelger är inte rolig. Det är inte heller särskilt upplyftande hur pandemin fortgår i de delar av världen där vaccinationstäckningen är låg. Den enda strimman av hopp ligger kanske i den panik som omikron har utlöst.
Som en potentiellt bekymmersam mutation visar omikron på exakt de risker som många varnade för från början: en globalt ojämlik vaccinfördelning där rika länder bunkrar doser och håller hårt på patenten hotar att förlänga pandemin.
Färre än sex procent av befolkningen på den afrikanska kontinenten är fullvaccinerade. Miljontals sjuk- och hälsovårdsanställda väntar fortfarande, tillsammans med stora delar av den mest sårbara befolkningen, på att få sin första dos. En situation som ökar risken för besvärliga mutationer och samtidigt möjliggör snabb spridning.
På politisk nivå drivs frågan inom Världshälsoorganisationen WTO, där Sydafrika och Indien tidigt lade ett förslag om bland annat patentlättnader. Över 100 länder har anslutit sig till förslaget, men det blockeras av en handfull rika länder. Här återfinns bland annat EU och Sverige. Det är inte särskilt smickrande, och ett inhemskt tryck på regeringen att ändra hållning i frågan saknas nästan helt.
Möjligen är den internationella irritationen kring vaccinbunkring och patent besvärande. Ursula von der Leyen har talat om behovet av att vaccinera världen, och EU har också backat ett symboliskt myrsteg genom att presentera ett eget förslag på en lösning. Det har dock fått skarp kritik från bland annat Läkare utan gränser som menar att förslaget är så uddlöst att det inte innebär någon skillnad i praktiken.
Turbulensen kring fredagens upptäckt och rädslan för att mutationen återigen kommer att drabba ekonomin fick också USA:s president Joe Biden att påtala behovet av att hitta en lösning under (det nu inställda) WTO-mötet, och att de rika länderna avstår från vaccinpatenten.
I takt med att allt fler länder stoppar flygtrafiken från Sydafrika och angränsande länder har situationen också väckt reaktioner inom Afrikanska unionen och i Sydafrika. Man menar att landet straffas på ett orättvist sätt. Landet tillhör världstoppen inom virologi, med en väl utbyggd testverksamhet och många skickliga forskare. Det faktum att sydafrikanska forskare snabbt kunde identifiera viruset säger inte nödvändigtvis någonting om var det uppstått. Flygstoppen är också förödande för den sydafrikanska ekonomin, som redan prövats hårt under pandemin. Turistnäringen börjar precis komma på fötter och med en förhållandevis hög vaccinationsgrad på 25 procent har det funnits anledning att känna hopp.
I skrivande stund är inte mycket känt om varianten, utöver att WHO tar den på stort allvar. Observationer antyder omikron skulle kunna vara mer smittsam än andra varianter, återinfektera individer med genomgången infektion och samtidigt ge relativt milda symptom hos fullvaccinerade individer. Men det finns ännu inga data som kan bekräfta detta och det är vanskligt att dra tvärsäkra slutsatser utifrån bristande information och överblick.
Vad vi däremot vet är att ovaccinerade individer får svårare sjukdomsförlopp, på gruppnivå. Vi vet också att vaccinen är extremt ojämlikt fördelade över världen. Detta är saker som mänskligheten faktiskt kan påverka, och här väger rättviseaspekten tungt. Den ojämna fördelningen av hälsa, vacciner och möjligheter till vård borde vara avgörande, även för EU och Europa.
Men det är också tydligt hur situationen riskerar att förlänga pandemin, och därmed drabba den globala ekonomin. Förutom nedgången på börserna i Asien och Europa drogs även USA med i raset samtidigt som börsens ”skräckindex” steg – ett volatilitetsindex som mäter instabiliteten på marknaden. Med den europeiska marknaden i gungning lever ändå hoppet om att syndaren äntligen ska vakna.