Förskrivningen av antidepressiva preparat har ökat dramatiskt under de senaste åren. I Stockholms län har användandet ökat med 33,5 procent de senaste fyra åren och liknande tendenser finns i hela landet. Kvinnor är den största konsumentgruppen. Enligt Apoteket går omkring åtta procent av landets kvinnor på antidepressiv medicin. Under 2004 lade svenskarna ut sammanlagt 1,5 miljarder kronor på denna typ av preparat.
En del menar att det beror på att människor mår sämre, andra på att det tidigare varit en underförskrivning som nu är på väg att stävjas då de nyare preparaten är säkrare än de gamla.
Åsikterna går också isär om huruvida den ökade trenden äta antidepressiva preparat är av godo eller ondo.
Några som utan tvekan tjänar på utvecklingen är läkemedelsföretagen. De har också möjlighet att påverka läkarnas praxis genom träffar för ”produktinformation” och fortbildningskurser som de finansierar – och som ofta inbegriper förtäring av olika slag.
Hans Bendz, överläkare på Universitetssjukhuset i Lund, är oroad över att läkemedelsindustrin står för vad han uppskattar som majoriteten av läkarnas fortbildning.
– Framför allt för distriktsläkarna är företagens kurser en av få möjligheter att få information om läkemedlen, i och med att de är så pressade och inte har tid att sätta sig in i det på andra sätt, säger Bendz, som är mycket kritisk till läkemedelsföretagens inflytande över läkarkåren.
På hans arbetsplats har man egenhändigt tagit ett beslut att sluta delta i de kurser som industrin anordnar.
– Sammankomsterna är ju ren reklam, framför allt den så kallade produktinformationen, säger Bendz.
– Ofta visar de upp något litet diagram och en vetenskaplig artikel som belyser det de har intresse av att belysa. Och studierna de hänvisar till är ofta opublicerade, vilket gör det omöjligt att granska dem.
Mörkade nya biverkningar
Hans Bendz tar ett exempel. När ett företag kom och ”informerade” om ett nytt läkemedel mot psykotiska tillstånd, framhöll de att det hade mycket färre biverkningar av det slag som den gamla typen av medicin hade. Däremot sa de inte ett ord om att det nya preparatet hade andra biverkningar som var nog så allvarliga.
Joa Silver är chef för landstingsrevisionen i Västmanland som har gjort en utredning av förskrivningen av läkemedel vid äldreboenden. Silver gör bedömningen att den ökade medicineringen fungerar som ersättning för andra typer av vård, som kräver större mänskliga resurser.
– Det förekommer nog att man använder medicinen som ett sätt att droga ner folk för att man helt enkelt inte har tid att ta hand om dem, säger Silver.
Studier utförda av Norrbottens och Västmanlands landstingsrevisioner visar på att det exempelvis sker en kraftig överförskrivning av antidepressiva preparat till gamla på särskilt boende. En doktorsavhandling som läggs fram vid Karolinska institutet i vår visar på samma resultat: 44 procent av de äldre på elva granskade sjukhem i Stockholmsområdet äter antidepressiva medel, trots att bara 25 procent har diagnosen depression eller ångestsyndrom.
– De flesta som får antidepressiva lider inte av depression utan är bara ledsna och ensamma för att det inte finns tillräckligt med personal, framhåller Joa Silver och berättar att en av reaktionerna på undersökningarna kom från en psykolog som sa att ”kan vi inte skriva ut mer personal så får vi helt enkelt skriva ut mer medicin istället”.
Läkaren ställde ultimatum
En 26-årig kvinna med stor erfarenhet av den psykiatriska vården berättar för Flamman att hon flera gånger varit med om att läkare försöker få henne att ta antidepressiv medicin fastän hon inte vill.
– Jag gick till vårdcentralen i Lund och bad att få gå i samtalsterapi. Nästa gång jag träffade läkaren gav han mig ett ultimatum: Jag fick bara gå i terapi om jag tog antidepressiva, för annars skulle jag inte vara ”samarbetsvillig”, berättar kvinnan som också varit med om samma sak i Huddinge.
Hon vill vara anonym då hon känner sig för insyltad i och beroende av vården för att öppet kritisera den.
– När jag inte längre behöver psykvården, ska jag verkligen spy galla över den. Det är ett helt sjukt system! Man får inte hjälp om man inte går med på deras riktlinjer, fortsätter kvinnan, som tidigare gått på antidepressiva och inte mått bra av det.
Bakgrund
Många människor har räddats ur depression och ångest av de så kallade SSRI-preparaten, men nya rön har visat på att medicinerna kan ha farliga biverkningar. Bland annat visar undersökningar att ett foster kan får allvarliga skador om den gravida kvinnan äter antidepressiv medicin.
Dessutom finns studier som visar på att preparaten kan orsaka såväl ökad självmordsrisk som beroendeutveckling och personlighetsförändring. I Storbritannien har läkemedelsmyndigheten därför uppmanat läkare att inte skriva ut SSRI-preparat till barn och ungdomar. Även USA:s motsvarighet till Läkemedelsverket har anvisat att antidepressiva preparat bör förses med en ”black box warning” som informerar om att produkten kan leda till självmord bland barn och ungdomar.
Men det svenska Läkemedelsverket ”finner inget stöd för att i dagsläget vidta samma åtgärder som den engelska läkemedelsmyndigheten”, utan avvaktar resultaten från en utredning som görs av Europeiska läkemedelsnämnden.