Justitiekanslern anser att 16 kameror som bevakar offentliga gator och torg i en så liten stad som Landskrona är ett allvarligt ingrepp i den personliga integriteten, att det gör att centrum får ett kyligare klimat och att ”privata möten och pinsamheter av olika slag förevigas”.
Kan få obehag
– JK anser att man får vara väldigt försiktig med att sätta upp kameror på gator och torg där många människor rör sig, säger Gun Löfgren-Cederberg, byråchef på JK till Flamman.
Kammarrätten i Göteborg anser däremot att människorna som kan få obehag av övervakningen också är de som riskerar att utsättas för brott. Kamerorna får därmed sitta uppe. Ett av kammarrättsråden motsatte sig övervakningen och menade att integriteten vägde tyngre än nödvändigheten att övervaka. JK har ännu inte beslutat om ärendet ska överklagas till Regeringsrätten.
Tillståndet gäller på helger mellan klockan 21 och 06. Landskrona kommun vill däremot övervaka dygnet runt hela veckan. Landskrona uppfattas av invånarna som en brottsbelastad stad, med många rån och förra veckan fattade kommunfullmäktige beslut att avsätta 600.000 kronor för att väktare ska patrullera stadskärnan.
– Jag har aldrig förstått diskussionen om den personliga integriteten i förhållande till kameraövervakning av ett brottsutsatt område. Den största integritetskränkningen måste väl rimligen vara att bli utsatt för ett brott, säger kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (fp).
Kamerorna stoppar inte rånen
Kamerornas effekt på våldsbrott och rån tycks vara marginell. Det visar en rapport som brottsförebyggande rådet släppte i början av året. Den bygger på svenska och internationella erfarenheter av kameraövervakning.
När det gäller kameraövervakning för att skydda egendom tycks kamerorna ha viss effekt. I parkeringshus halverades brottsligheten när resultaten från sex övervakningar sammanvägdes. Även på bussar och i tunnelbanor sjönk brottsligheten med nästan 25 procent, men resultaten var inte säkra eftersom de endast byggde på fyra undersökningar.
När det gäller brott i stadskärnor och i bostadsområden däremot sjönk brottsligheten endast med sju procent och minskningen är inte statistiskt säkerställd. Enligt Brottsförebyggande rådet kan övervakning ge effekt om brottsligheten är koncentrerad till en plats och om hela platsen övervakas. Planlös övervakning av en stadskärna tycks ha marginell effekt.
I fallet Landskrona har staden drabbats av en kraftig ökning av butiksrån under hösten och vintern, efter det att de flesta av de sexton kamerorna kom på plats.
FAKTA
Regeringsrätten har tidigare tillåtit kameraövervakning på två offentliga platser: Möllevångstorget i Malmö och Stadsparken i Helsingborg.
Katrineholms kommun har ansökt om att få kameraövervaka en central korsning i stan. Det ärendet ska avgöras i Regeringsrätten under våren.
Även i Stockholm, Malmö och Halmstad pågår processer kring att få sätta upp kameror i offentliga miljöer.