– Först hör de mitt namn, säger Rahmin Evgin. Sen säger de att vi ska ringa upp men de ringer aldrig.
49-åriga Rahmin Evgin är en av alla dem som förlorat jobbet, till följd av Försäkringskassans besparingar. Efter att ha jobbat där som lokalvårdare i 18 år kom uppsägningen som en chock. Sedan fem månader har Rahmin Evgin aktivt sökt nytt jobb men inte en enda gång blivit kallad till intervju.
Ekonomin på högvarv
Ändå går ekonomin på högvarv. Enligt AMS har vi idag den högsta sysselsättningsgraden sedan 1991. Detta gör att många företag, som tidigare sorterade bort människor med invandrarbakgrund från arbetsansökningarna, nu blivit tvungna att anställa även dessa. Samtidigt är det troligtvis invandrare som förlorar sina jobb först, när konjunkturen vänder. Enligt en sammanställning som Arbetsmarknadsverket gjort framgår det att 60 procent av utomeuropeiskt födda personer har sysselsättning, jämfört med 82 procent av svenskfödda.
– Ju längre bort från Sverige man kommer ju svårare blir det att få jobb.
Det säger Ulla Andersson, som sitter i riksdagens finansutskott för vänsterpartiet.
Hon menar att det finns rasistiska strukturer i samhället där invandrare blir tillskrivna olika egenskaper utifrån etnisk bakgrund. Om man inte kan språket perfekt till exempel, eller pratar med brytning, kan man bli uppfattad som korkad. Göran Färn från Arbetsmarknadsverket håller med om att det finns en viss diskriminering i Sverige, men pekar på att problemet framför allt handlar om invandrares utbildningsnivå och otydligheter kring deras kompetens. Sedan första september har Arbetsmarknadsverket påbörjat ett projekt som ska göra det lättare att matcha invandrares yrkeskompetens med de behov som arbetsgivarna har.
– Genom att synliggöra invandrares yrkeskompetens öppnar man upp för arbetsgivarens rekryteringsbas, säger Göran Färn. Det måste synas att det inte är farligt att man kommer från Indien och är bilmekaniker.
Svensk bakgrund prioriteras
Ulla Andersson säger att detta bara hjälper till en viss del. Så länge arbetsmarknaden är rasistisk kommer företag att fortsätta prioritera personer med svensk bakgrund, ifall de har den valmöjligheten.
– Invandrare står längst bak i kön på arbetsmarknaden, säger hon. Det som behövs är en politik för full sysselsättning där alla har ett jobb och där ingen kan tvingas utsättas för diskriminering.
Samtidigt finns det andra mönster på arbetsmarknaden som drabbar särskilt invandrare. En stor del av invandrarna har yrken med låga löner och otrygga anställningar. Enligt Statistiska centralbyrån är visstidsanställningar den arbetsform som ökat mest. Inom gruppen LO-anslutna visstidsanställda finns nästan dubbelt så många personer som är födda utanför Norden som svenskfödda. De flesta av dessa är kvinnor.
Rahvin Evgin kom till Sverige 1983. Enligt honom var det på den tiden mycket enklare att få jobb som invandrare än vad det är nu. Själv fick han jobb som diskare så snart han började söka arbete. Idag är klimatet hårdare. De enda arbeten han blivit erbjuden de senaste månaderna är svartjobb, som han tackat nej till. Utsikterna att få nytt jobb är mörka men förhoppningarna lever än så länge kvar.
– Jag vill jobba, säger Rahvin Evgrin. Hur ska man annars klara sig?