– Detta är ingen riktig jordreform. Det är istället ministrar, domare och medlemmar i regeringspartiet som fått fem, tio farmer per person. Man tar från de rika, men ger till andra rika.
Gertrude Hambira är generalsekreterare för lantarbetarfacket GAPWUZ och har under 20 år arbetat för att göra lantarbetarna medvetna om sina rättigheter. Efter den första visningen av dokumentären House of Justice hämtade säkerhetspolisen henne till förhör.
– Jag hotades med fängelse, där jag skulle dö, eftersom jag var en farlig person. Jag svarade att jag bara berättade sanningen. De borde istället fråga mig hur man skulle stoppa allt det hemska våldet mot mina medlemmar.
Tre dagar senare kom sju män till fackets kontor för att kidnappa henne. Gertrude råkade vara borta då och hennes medarbetare hann varna henne. Hon fick fly hals över huvud till Sydafrika där Flamman träffar henne på en vänsterkonferens.
– Alla mina kollegor på kontoret arresterades, jag var tvungen att lämna mina fem barn, det gällde att åka eller dö.
Den första tiden under Robert Mugabe beskriver Gertrude som en bra tid. Lantarbetarfacket fick rätt att organisera medlemmar och facket växte. Dessutom började det så långsamt genomföras en jordreform. Staten köpte jord från dem som ville sälja och gav till lantarbetare och jordlösa, det fungerade bra. Men efterhand började det växa fram en opposition inom arbetarrörelsen mot regeringen som blev alltmer korrumperad.
När Mugabe förlorade en folkomröstning 2000 om en ny konstitution som skulle ge honom mera makt, slog repressionen till. Mugabe spelade på hatet mot vita och på interna etniska motsättningar.
– Facket började göra folk medvetna om korruptionen. Regeringen hade inget annat att erbjuda så de tog mark från farmarna och gav till sina anhängare för att skapa konflikter och behålla makten.
Lantarbetare drabbade
De som drabbades hårdast var lantarbetarna. På en gård som hade 200 anställda brukade det bli kvar högst tio anställda. När de paramilitära grupperna tog över farmerna hotades och misshandlades lantarbetarna och vräktes från sina hem. Många misshandlades, torterades medan deras barn tvingades se på. De tvingades ut på vägarna till en osäker framtid på jakt efter tillfälliga jobb. Barnen kunde inte längre gå kvar i skolan.
Lantarbetarfacket som ett tag hade 150 000 medlemmar är nu nere i 25 000. Det är en ständig kamp för att bygga upp fackets strukturer som slås sönder gång på gång, vid jordockupationer eller politiska oroligheter. Alla fack har drabbats, men värst har det varit för lantarbetarna. Mycket av arbetet just nu går ut på att hjälpa de medlemmar som hamnat i öppen nöd.
Den nya samlingsregeringen där Morgan Tsvangirai ingår har inte i grunden förändrat situationen. Det var under den regeringen som Gertrude tvingades fly.
Orättvis fördelning
– Kanske har det blivit bättre för de rika, men vanligt folk vill se bröd och smör på borden. Brotten mot mänskliga rättigheter har fortsatt och fackföreningsfolk arresteras fortfarande.
Utvecklingen i Zimbabwe har använts för att visa att en jordreform inte löser problemen i ett land. När Sydafrika diskuterade möjligheten att ge regeringen större möjligheter att kontrollera jordägandet för att lösa den orättfärdiga fördelningen av land där, varnade Svenska Dagbladet för samma utveckling som i Zimbabwe. Men det som genomfördes i Zimbabwe är en karikatyr på en jordreform, det har inte skett en överföring av jord till fattiga lantarbetare och jordlösa.
– De senaste tio åren har vi inte producerat någon mat, förut var vi Afrikas kronbod, säger Gertrude. Nu är vi tiggare. De som tog över var inte intresserade av att producera mat, de satt bara på sina kontor. De borde i alla fall tagit över dem som arbetade där.
I Zimbabwe kommer mycket av råvarorna från jordbruket. Detta betyder att de industrier som förädlar dem kollapsar. Hela ekonomin har påverkats och det har lett till massarbetslöshet och svält.
Gertrude är definitivt inte mot en jordreform, fördelningen av jorden var mycket orättvis och är det fortfarande.
– Men varför skall man döda arbetarna och farmarna, varför skall barnen tvingas lämna sina skolor? Vi behöver en genuin jordreform som inte medför kränkningar av mänskliga rättigheter.
Sydafrika vägrade under Thabo Mbeki anklaga Mugabes regim. Vissa rasistiska högerströmningar inom ANC talar nu ett språk som liknar Mugabes. På andra sidan börjar vänstern och framför allt fackföreningsrörelsen som har kontakter med facket i Zimbabwe alltmera tala klarspråk, de är rädda för en liknande utveckling i Sydafrika.
– Många säger att Mugabe är bra, att han kämpar mot imperialismen, men de vet inte vad som händer i landet. Det är fackföreningsledare har arresterats, misshandlats och torterats, avslutar Gertrude.