– Lärare ska utbilda elever i demokratiska spelregler och uppmuntra dem att ta initiativ till att exempelvis uppvakta kommunpolitiker för att få en ny fritidsgård. Hur ska de kunna göra det om de inte själva vågar föregå med gott exempel?, säger Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas riksförbund.
Förbundets nyutkomna undersökning Tystade lärare visar att över hälften av lärarna på kommunala skolor inte skulle våga offentligt dryfta kritik som rör arbetsgivaren. På friskolor är den siffran 70 procent.
Rädda få sparken
Enligt undersökningen trodde många att kritiska synpunkter skulle leda till sämre löneutveckling. Nästan en femtedel av lärarna på friskolor var rädda för att bli av med jobbet om de uttalade sig negativt mot sin arbetsgivare offentligt.
– Det här är ett stort problem och jag befarar att i dessa tider med sämre arbetsmarknad, kommer fler att vara rädda om sitt jobb och bli ännu mer försiktiga.
Metta Fjelkner finner det förvånande och oroväckande att så många lärare i kommunala skolor är rädda för att uttala sig kritiskt. Dessa omfattas av den grundlagsskyddade meddelandefriheten, som innebär att en anställd kan yttra sig eller lämna över information till medier utan att riskera påföljder. Det gör däremot sällan friskolelärare.
– När skolan tagit formen av en konkurrensutsatt marknad med både kommunala skolor och friskolor är det viktigt att de här frågorna lyfts.