– Regeringen driver igenom detta i skarp konflikt. Lärarförbundet vill se långsiktiga, breda uppgörelser om skolan, eftersom lärare och elever behöver arbetsro. Svensk skola behöver mer av samsyn – inte mer av konfrontation.
Det säger Eva-Lis Preisz, ordförande för Lärarförbundet.
Regeringen vill att bara behöriga lärare ska få sätta betyg.
Men nu öppnar den ändå för betygsliknande omdömen redan från ettan – även om de sätts av obehöriga lärare. Båda lärarfacken rasar mot regeringens beslut.
– Det visar att man inte har respekt för den myndighetsutövning som lärare utför och som nu kommer att devalveras, säger Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas riksförbund.
Redan i december förra året, gick båda lärarfacken ut tillsammans med socialdemokraterna och förklarade sig negativa till betygsliknande omdömen från årskurs ett. Trots det sade skolminister Jan Björklund (fp) vid en pressträff att regeringen skulle införa sådana.
– Idag finns det ett förbud mot betygsliknande omdömen. Det förbudet hävs, sade Jan Björklund i januari.
Nu har alltså regeringen fattat beslut.
– Förändringen som regeringen nu genomför innebär att det blir möjligt att endast skriva ut en siffra eller en bokstav, i värsta fall utan vidare förklaring, säger Eva-Lis Preisz.
– Det är därmed stor risk för att informationen till föräldrarna försämras när det blir möjligt att ge en sjuåring endast en siffra eller en bokstav för att beskriva hur eleven ligger till. Det är långt ifrån tillräckligt. Informationen ska vara tydlig och utförlig.
Lärarnas riksförbund menar att de nya reglerna skapar oklarhet, i och med att varje skola själv kan bestämma utformningen av de skriftliga omdömena.